Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
SVIJET

"Republika Hrvatska ulaže i nastavit će ulagati značajne napore u zaštitu svoje kopnene granice, ujedno velikim dijelom i vanjske granice EU"

Ministar Krstičević na neformalnom sastanku ministara obrane EU
 
Ministri obrane EU

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sudjelovao je 29. i 30. kolovoza 2018. na neformalnom sastanku ministara obrane Europske unije u Beču, u Republici Austriji.

 

U okviru dvije radne sjednice ministri su razgovarali o suradnji Europske unije sa zemljama jugoistočne Europe u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike te o trenutnim sigurnosnim i obrambenim inicijativama EU.

...

Govoreći o jugoistočnoj Europi, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević osvrnuo se na aktualnu sigurnosnu situaciju i izazove, naglasivši kako Europska unija raspolaže nizom mehanizama koji mogu doprinijeti jačanju stabilnosti i izgradnji institucionalnih sposobnosti država u ovom području koje su nužne za suočavanje s postojećim izazovima.

Područje jugoistočne Europe suočeno je s nizom pitanja koja imaju implikacije na stabilnost cijelog područja i u tom kontekstu značajan je angažman i pozornost EU, posebno vezano uz priljev ilegalnih migranata i postojećih političkih pitanja. Jedan od mehanizama djelovanja EU je snažna podrška europskoj perspektivi te jačanje partnerskog odnosa uključivanjem zemalja jugoistočne Europe u aktivnosti Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU.

Ovaj model suradnje doprinosi naporima EU u području upravljanja krizama te istovremeno pomaže partnerskim zemljama u jačanju njihovih kapaciteta i pripremi za buduće članstvo. Ministar je tom prilikom naglasio i važnost nastavka suradnje s NATO-om, s obzirom na komplementarnost dviju organizacija i mogućnost zajedničkog djelovanja u suočavanju sa sigurnosnim izazovima.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Na temu aktualnih sigurnosnih i obrambenih inicijativa EU, ministar Krstičević se osvrnuo na važnost njihovog povezivanja u cjelinu koja će rezultirati učinkovitim razvojem obrambenih sposobnosti EU. Pritom je stavljen naglasak na revidiranje Plana za razvoj sposobnosti EU, Koordinirani godišnji pregled obrane, provedbu Stalne strukturirane suradnje (PESCO) te Europski obrambeni fond kao financijski instrument potpore.

Kad je riječ o PESCO-u, ministar je istaknuo važnost ulaganja daljnjih napora u razvoj učinkovitog provedbenog modela, temeljenog na uključivosti i komplementarnosti s NATO-om.

Države članice trenutno razmatraju nove prijedloge PESCO projekata, usmjerene na razvoj nedostajućih obrambenih sposobnosti EU. Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je jedan od predloženih projekata rezultat zajedničkih napora zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje. Riječ je o projektu "CBRN Surveillance as a Service", kojeg su zajednički predložile Austrija, Mađarska, Slovenija i Hrvatska, uz Češku i Slovačku kao promatrače.

Cilj projekta je razvoj besposadne senzorske mreže koja se sastoji od besposadnih letjelica i besposadnih kopnenih vozila pomoću kojih će se prikupljati podaci i stvarati situacijska slika za suočavanje s nuklearnim, biološkim i kemijskim prijetnjama (NBKO).

 

Ministri obrane EU

 

Ministri su također razmijenili mišljenja o nastavku mandata pomorske operacije EUNAVFOR MED Sophia u kontekstu pitanja procedura iskrcaja spašenih migranata. Govoreći o ovoj temi, ministar Krstičević rekao je kako je riječ o složenom pitanju koje zahtijeva znatno širi pristup i koje mora biti dio šireg rješenja o imigraciji.

"Republika Hrvatska ulaže i nastavit će ulagati značajne napore u zaštitu svoje kopnene granice, ujedno velikim dijelom i vanjske granice EU. U tom kontekstu želimo da se kod podjele tereta migrantske krize primjereno vrednuju naši napori", zaključio je ministar Krstičević.


 

Foto: 1.MORH / Flickr: eu2018at

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 531 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja