Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
SVIJET

"Vlasti nisu ispunile najavljene izmjene: dvostruko povećanje broja policijskih inspektora koji se bave terorizmom i osnutak posebnog odjela"

State Department o BiH: Ustanove posvađane, a teroristima kazne manje od propisanih
 
BiH

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Američki State Department upozorio je da pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine osuđenima za terorizam izriču kazne manje od propisanih, a to uz mogućnost da mogu platiti da izbjegnu zatvor te uz podijeljene i posvađane ustanove za provedbu zakona ne osigurava smanjenje terorističkih prijetnji, prenose lokalni mediji u četvrtak.

U izvješću Ureda za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma američkog State Departmenta za 2017. godinu ističe se da 'zakonodavne odredbe i blage kazne ostaju glavni izazovi' za vlasti u BiH.

...

Strani teroristički borci često dobivaju kazne ispod minimalno propisanih kaznenim zakonom BiH, što je rezultat ocjene sudaca koji uzimaju u obzir olakšavajuće okolnosti. Ako je takva osoba osuđena na jednu ili manje od godine zatvora, osuđeni terorist može odlučiti platiti novčanu kaznu i ne služiti kaznu zatvora, navodi State Department.

 

U izvješću se dodaje da su u parlamentarnu proceduru ušle izmjene zakona o procesuiranju sudjelovanja u stranim paravojnim postrojbama čime bi se onemogućilo da osuđeni teroristi mogu platiti novčanu kaznu umjesto zatvora ili budu prijevremeno pušteni na slobodu, ali te izmjene zbog nedostatka političke volje nisu provedene.

Jednako je završio i prijedlog o povećanju minimalne kazne zatvora od pet do osam godina za sudjelovanje u terorističkim aktivnostima, dodaje  State Department u izvješću. Državna policijska agencija (SIPA) najvažnija je policijska agencija za borbu protiv terorizma, ali vlasti nisu ispunile najavljene izmjene: dvostruko povećanje broja policijskih inspektora koji se bave terorizmom i osnutak posebnog odjela, navodi se u izvješću američkog ministarstva vanjskih poslova.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Međuljudski i institucionalni sukobi između različitih ustanova jedan su od najvećih problema u borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma, ocjenjuje Ured za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma američkog State Departmenta.  

Upozorava na javna neslaganja između glavnog tužitelja, ministra sigurnosti i vodstva SIPA-e što je potkopalo strateški napredak u inicijativama protiv terorizma. "Nedostatak istražitelja protiv terorizma i nesuradnja među agencijama često su doveli do prekida istraga i oslobađanja osumnjičenih nakon kratkog pritvora", upozorava se.

U izvješću se zaključuje da ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke ekstremističke skupine ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH te upozorava da su vlasti jako malo učinile na deradikalizaciji.

Navedeni su i slučajevi uhićenja trojice radikalnih islamista Emira Hodžića, Enesa Mešića te Mirsada Kandića koji je bio jedan od važnijih lidera u terorističkoj organizaciji Islamskoj državi. Njega su vlasti BiH izručile Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Foto: 1. FaH

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 406 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja