Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

"U više navrata smo Izraelu gledali kroz prste, u pogledu posla s Hrvatskom ne možemo biti fleksibilni"
Portal Axios: Posao prodaje F-16 Hrvatskoj praktički propao

 

F-16

Novosti iz svijeta

 

 

Američki portal Axios objavio je u četvrtak, pozivajući se na neimenovanog izraelskog dužnosnika, da je posao prodaje izraelskih zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj praktički propao pošto je američki ministar obrane na odlasku James Mattis odbio ublažiti uvjete koje su Sjedinjene Države postavile za transfer zrakoplova.

 

'Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku.'

Američki portal Axios piše kako je američki ministar obrane James Mattis odbio ponudu Izraela i njihovog premijera da SAD malo "omekša" oko prodaje izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj, nakon što je izraelska ponuda teška 500 milijuna dolara proglašena najboljom na natječaju.

"U više navrata smo Izraelu gledali kroz prste, u pogledu posla s Hrvatskom ne možemo biti fleksibilni", navodno je u telefonskom razgovoru rekao Mattis. U tekstu izraelskog novinara Baraka Ravida, koji je pratio priču o prodaji aviona, navodi se da je praktički propao cijeli dogovor, pozivajući se na visoke izvore Izraela koji su, kako piše, sudjelovali u pregovorima.

"Izraelski dužnosnik kazao mi je kako je Benjamin Netanyahu zvao Mattisa prije dva tjedna, prije nego je ovaj dao ostavku, i pitao ga da ublaži američke uvjete za prodaju", piše Ravid te dodaje kako ga je Mattis odbio.

Prema izraelskom dužnosniku, Netanyahu je planirao zvati i Marylina Hewsona, predsjednika Lockheed Martina, ali shvatio je da je to uzalud. "Iz razloga koje ne razumijem u potpunosti, Amerikanci su podebljali svoje uvjete, a mi smo krivo procijenili njihovu poziciju u dogovoru. 

Praktički, posao s Hrvatskom je mrtav i mislimo da nije moguće postići sporazum koji će zadovoljiti SAD i Hrvatsku", citira Ravid neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je dodao da se Izrael treba ispričati Hrvatskoj jer je posao propao.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

MORH ranije poručio da je postupak u tijeku

MORH je danas reagirao i na vijest da je američki Kongres odobrio izraelsku prodaju zrakoplova F-16 Hrvatskoj, ali u originalnom stanju u kakvom ih je SAD isporučio Izraelu.

"Odobrenje američkog Kongresa dio je standardne procedure kojom Država Izrael traži odobrenje prodaje opreme izvorno proizvedene u SAD-u. Hrvatska tu nije strana u postupku i SAD je dužan izvijestiti samo Državu Izrael koja je to odobrenje i tražila.

Taj postupak je u tijeku. Kada nas odabrani ponuditelj, odnosno Država Izrael izvijesti o odluci američke strane, mi ćemo o tome izvijestiti hrvatsku javnost. Hrvatsku jedino zanima da dobije one avione koji su odabrani prema konfiguraciji u odabranoj ponudi i to po ponuđenoj cijeni", priopćili su iz MORH-a.

 

Problemi nastali zbog TPT-a

Podsjetimo, portal Axios ranije je pisao da SAD Izraelu blokira prodaju 12 zrakoplova F-16 Barak. Naime, SAD vojnu opremu koju proizvede prenosi partnerima putem sustava Inozemne prodaje oružja (FMS) u sklopu koje se kupac obvezuje da će tražiti pismeno odobrenje Washingtona prije promjene krajnje upotrebe, modificiranja ili daljnje prodaje, regulirane putem takozvanog sustava Transfera trećoj strani (TPT).

SAD obično pri odobravanju TPT-a traži od svih partnera da oružje američkog podrijetla vrati u originalno stanje ili ukloni dijelove specifične za državu prije prodaje, često surađujući s zemljom koja ih je originalno kupila kako bi osigurala da je oružje nadograđeno na primjeren način. 

TPT stavlja odgovornost na državu koja prodaje američki sustav da poštuje te obaveze i upozna kupca s tim uvjetima. Hrvatsko ministarstvo obrane tada je objavilo kako se Izrael pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje američke vlade za isporuku zrakoplova i da je to isključivo njihova odgovornost, dodavši kako je SAD dokumentom dao pristanak Izraelu da Hrvatskoj može nuditi svoje višenamjenske borbene zrakoplove.

    

Foto: 1. HINA/ Daniel KASAP

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/vijesti.rtl.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 505 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com