Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Spasilo ga znanje s tečaja za preživljavanje; jeo je kukce, lišće, travu i pio kišnicu
Oboren F-16, pilot O'Grady uspio se spasiti (2.6.1995.)

oboren F-16, O'Grady

 

Piše: Tomislav Šulj

 

2. lipnja 1995. ostat će zapamćen kao poseban dan u povjesnici ratovanja na području Bosne i Hercegovine, ujedno i kao crni petak za zračne snage NATO-a.

 

Tog dana bosanski Srbi srušili su američki avion F-16C, što se smatralo iznimnim uspjehom njihove protuzračne obrane.

...

Naime, F-16 je zbog vrhunskog sustava za ometanje bilo gotovo nemoguće srušiti protuzračnim projektilima kojima su raspolagali Srbi. Toga dana dva su zrakoplova 555. eskadrile 31. lovačkog puka obavljala zadaću kontrole zračnog prostora BiH.

Satnici Scott Francis O'Grady i Bob Wright nadlijetali su područje na potezu Bihać-Banjaluka-Bosanski Petrovac, ne znajući da su Srbi prebacili protuzračne bitnice s područja Bihaća.

Srbi su, navodno uz pomoć ruskih obavještajaca, znali da ometač ima mrtvi kut ispod trbuha zrakoplova i da je jedina šansa za pogodak ispaljivanje projektila u trenutku kada ih zrakoplov nadlijeće. Stoga su uključili radarsko navođenje raketnog sustava SA-6 „Kub“ tek koju sekundu prije nadlijetanja aviona. Od dvije ispaljene rakete jedna je pogodila avion satnika O'Gradyja koji se raspao na dva dijela.

Zanimljivo, O'Grady je svojedobno u provedbi operacije „Deny flight“ sudjelovao u zračnoj bitki u kojoj su 28. veljače 1994. oborena četiri srpska Jastreba.

 

Ovaj put srušen je on, ali iako opečen uspio se spasiti katapultiranjem. Prizemljio se padobranom, i izbjegao potjeru koja ga je umalo uhvatila. O'Grady je preživio idućih šest dana zahvaljujući znanju stečenom na tečaju za preživljavanje; jeo je kukce, lišće, travu i pio kišnicu. 8. lipnja odaslao je radiosignalom svoju lokaciju te su ga u spektakularnoj akciji, pod srpskom paljbom, helikopterima spasili američki marinci.

 

Ovaj je događaj bio inspiracija za nekoliko dokumentarnih filmova i popularni film: „Iza neprijateljskih linija“, kojim O'Grady nije bio zadovoljan, zbog čega je i tužio filmsku kuću 20th Century Fox. Napisao je i  dvije knjige u kojima iznosi svoje viđenje rušenja zrakoplova i tijeka spašavanja.

 

foto: UCM/Youtube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 550 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com