Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Trump: Njihova služba u vojsci izaziva "goleme medicinske troškove i poremećaje"
Sud dao za pravo Trumpu oko zabrane novačenja transrodnih osoba

 
Transgender

Novosti iz svijeta

 

 

Američki vrhovni sud u utorak je dao za pravo predsjedniku Donaldu Trumpu koji je zabranio vojnu službu brojnim transrodnim osobama, dopustivši da ta politika stupi na snagu tako što je poništio odluke nižih sudova koji su je blokirali pozivajući se na ustav.

 

Odlukom, za koju je bilo pet konzervativnih nasuprot četvoro liberalnih sudaca, odobrava se zahtjev Trumpove administracije da se ukinu nalozi federalnih sudaca protiv te politike dok se njezina legalnost provjerava na nižim sudovima.

...

Suci su, međutim, odbacili zahtjev da oni odluče o meritumu stvari, prije nego što o tome presude savezni prizivni sudovi koji razmatraju to pitanje.

Odvjetnici koji zastupaju transrodne osobe osudili su sudsku odluku.

"Više od 30 mjeseci, transrodni vojnici hrabro služe našoj zemlji, a sada im je još jednom izmaknuto tlo pod nogama", rekao je Peter Renn, odvjetnik udruge Lambda Legal koja zastupa neke od tužitelja.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi ocijenila je da je zabrana koju je republikanski predsjednik "uveo transrodnim Amerikancima smišljena kako bi se ponizilo hrabre muškarce i žene koji žele služiti svojoj domovini".

Trump je 2017. objavio plan po kojem bi se transrodnim osobama zabranilo služenje u vojsci, ukidajući tako politiku koju je godinu dana ranije uveo bivši demokratski predsjednik Barack Obama dopustivši im po prvi put da služe vojsku otvoreno i dobiju medicinsku skrb kako bi prešli u drugi spol.

Trump, čija je administracija poduzela i druge korake kako bi se ograničila prava trasrodnih Amerikanaca, kaže da njihova služba u vojsci izaziva "goleme medicinske troškove i poremećaje".

 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Reuters/Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 268 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com