Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

"Bila bi drugačija odluka da je nizozemski bataljun znao, ili trebao znati, da su ti muškarci bili suočeni sa sigurnom smrću ili nehumanim postupanjem"
Nizozemska ruši presudu za odgovornost Nizozemaca u Srebrenici

 
Srebrenica

Novosti iz svijeta

 

 

Nizozemski Vrhovni sud trebao bi srušiti sudsku odluku kojom je Nizozemska djelomično odgovorna za smrt oko 300 muslimana u Srebrenici 1995. tijekom rata u BiH, poručio je savjetnik suda.

Paul Vlas
 rekao je kako je nizozemski žalbeni sud donio "neshvatljivu" presudu 2017., kojom je potvrdio raniju odluku da su nizozemske mirovne snage učinile nedovoljno kako bi zaštitile muškarce koji su tražili sklonište u njihovoj bazi UN-a. Njegovo mišljenje uzet će se u obzir kada sud bude donosio konačnu odluku koja se očekuje 19. travnja.

...

Sveukupno 8000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubila je vojska bosanskih Srba pod vodstvom generala Ratka Mladića u Srebrenici 1995., u najgorem masakru na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Mnoge žrtve bježale su prema "sigurnoj zoni" UN-a u Srebrenici, a tamo su shvatili da ih malobrojni Nizozemci ne mogu zaštititi od vojske bosanskih Srba.

Nizozemska vlada je podnijela ostavku nakon što je 2002. priznala neuspjeh u zaštiti ljudi u Srebrenici, no napomenuli su kako su mirovne snage tada bile u "nemogućoj misiji".

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U prvobitnoj sudskoj odluci iz 2014. stoji kako su nizozemski vojnici trebali znati da će te muškarce ubiti vojska bosanskih Srba ako ih natjeraju da napuste bazu. Nizozemska država je zatražila od Vrhovnog suda da promijeni odluku žalbenog suda iz 2017., a to Vrhovni sud može učiniti samo ako ustvrdi da je niže sudsko tijelo pogrešno primijenilo pravo ili loše provelo postupak.

Vlas je naglasio kako je žalbeni sud zanemario prijetnju rata s kojom su bili suočeni malobrojni nizozemski vojnici te nije uzeo u obzir da bi sudbina muslimanskih muškaraca bila vrlo neizvjesna ako bi ostali u bazi, s obzirom da su Nizozemci mogli doći u situaciju da se hitno moraju povući uslijed prekida opskrbnih linija.

- Bila bi drugačija odluka da je nizozemski bataljun znao, ili trebao znati, da su ti muškarci bili suočeni sa sigurnom smrću ili nehumanim postupanjem - dodao je. - No to nije bio slučaj.

Žalbeni je sud rekao kako Nizozemska mora platiti i dio odštete obiteljima žrtava. Ratka Mladića je sud UN-a osudio za ratne zločine i genocid te trenutno izdržava doživotnu kaznu zatvora.

Foto: 1. Marko Mrkonjic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 196 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com