Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

 "Većinom za školu ne uče samo djeca nego cijela obitelj, a budući da ne vidimo potrebne promjene odlučili smo progovoriti"
Tisuće Slovenaca potpisali peticiju za promjene školskog i obrazovnog sustava

 
Peticija

Novosti iz svijeta

 

 

Više od 21 tisuće ljudi potpisalo je u Sloveniji peticiju za temeljite promjene u školskom i obrazovnom sustavu zbog toga što su učenici, ali i njihovi roditelji sadašnjim sustavom preopterećeni pa se predlaže smanjenje brojčanog ocjenjivanja i domaćih zadaća, ali i ukidanje nacionalnih provjera znanja i mature, s uvođenjem prijemnih ispita.

 

„Školstvo zadnjih godina stagnira. Djeca su u školi preopterećena jer je gradiva i zadaća sve više, a slobodnog vremena premalo. Većinom za školu ne uče samo djeca nego cijela obitelj, a budući da ne vidimo potrebne promjene odlučili smo progovoriti, s nadom da zajedno možemo dovesti do promjene sustava", navedeno je u peticiji .

...

Potaknulo ju je prošlog mjeseca nacionalno Vijeće roditelja koje tvrdi da je o problematici i potrebnim promjenama razgovaralo s nastavnicima i ravnateljima škola koji se s njhovim zaključcima djelomice slažu.

Peticiju je do sada potpisala više od 21 tisuća ljudi. Očekuju da će je uzeti u obzir i ministarstsv školstva u pripremi za izradu nove nacionalne strategije obrazovanja koja se očekuje ove godine.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Peticija sadrži 13 prijedloga, među ostalim smanjenje nastavne građe, broja domaćih zadaća i testova, ukidanje nacionalne provjere znanja i mature, te uvođenje prijemnih ispita pred upis u srednju školu i na fakultete, više opisnog a manje brojčanog ocjenjivanja, redovno dodatno obrazovanje pedagoškog kadra, nagrađivanje učitelja koji dobro rade s učenicima i primjenjuju inovativne pristupe.

Osim toga, peticijom se zahtijeva uvođenje načela nulte tolerancije prema psihičkom i fizičkom kažnjavanju ili nasilju u školi, ravnopravnost u tretmanu učenika s posebnim potrebama, smanjenje broja učenika u razredima itd.

Nekadašnji ministar za školstvo i obrazovanje Slavko Gaber, za čijeg je mandata prije 15-ak godina provedena velika reforma obrazovanja s uvođenjem devetogodišnje osnovne škole i nacionalne mature u srednješkolskom obrazovanju izjavio je nedavno prilikom rasprave o nacionalnoj strategiji obrazovanja da mu se prijedlozi roditelja čine preradikalnim i da je najgore uvoditi ad-hoc promjene bez da se o njima dobro razmisli, osobito kad je riječ idejama da treba ukinuti maturalne ispite ili ponovo uvesti prijemne ispite.

Foto: 1. Ilustracija (Goran Stanzl/PIXSELL)

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 282 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com