Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
"Opus dej, go avej"
U šest hrvatskih gradova prosvjedi "Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma!"
 

Obrazovna reforma

 

Novosti iz Domovine

 

Točno godinu dana nakon velikog prosvjeda zbog zastoja kurikularne reforme pod sloganom “Hrvatska može bolje” danas se održao novi prosvjed pod sloganom “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma”.

 

Prosvjed je počeo u 18 sati u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Poreču i Karlovcu, a prosvjednici među ostalim zahtijevaju razrješenje ministra obrazovanja Pave Barišića te ponavljanje natječaja u stručnim tijelima za provedbu kurikularne reforme.

...

Budak: Vladajuća politika skreće obrazovni sustav prema retrogradnom konzervativizmu

Zagrebačka povorka je s Trga bana Jelačića krenula prema Trgu kralja Tomislava, gdje su iznijeli konkretne zahtjeve za boljom i transparentnijom provedbom kurikularne reforme. Procjenjuje se da se na središnjem zagrebačkom trgu okupilo između 20.000 građana, od kojih je dio nosio transparente "Budućnost naše djece se urušava", "Obrazoavnje nije vic-an", "Opus dej, go avej". 

Glavni zahtjevi su razrješenje ministra znanosti, obrazovanja i sporta Pave Barišića, kao i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican jer smatraju da je odgovorna što proces izbora članova Ekspertne radne skupine nije bio transparentan. Stoga se traži i ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu. Prozivani ministar Barišić danas je uzjavio kako o prosvjedu 'uopće nije puno razmišljao'.

Želimo transparentnu, neovisnu i na demokratskim postupcima utemeljenu obrazovnu reformu", istaknuo je Marijo Bajkuša iz GOOD inicijative najavljivavši da će se na Trgu kralja Tomislava građanima uputiti poruka o tome "kako svi propusti vezani za reforme, a posebno za obrazovnu refomu imaju utjecaj na svakodnevni život".

Vesna Mlinar, učiteljica likovne kulture u osnovnoj školi Kralja Tomislava u Zagrebu kaže da podupire prosvjed jer se osjeća prozvana i odgovorna za reformu. Radim u školi dugi niz godina i u svim sam porama sustava, znam o tome jako puno, kako nezadovoljstvo proistječe iz samog sustava, napomenula je. Djeca su divna, prekrasna, sklona su učiti i istraživati, traže znanja, podupiru sve ono što se tiče znanja, vole školu, međutim škola im nedaje dovoljno i radi po sustavu iz 17. stoljeća dok mi živimo u 21. stoljeću i obrazujemo djecu gotovo za 22. stoljeće, dodala je.

Među prosvjednicima su bili i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, te dio oporbenih saborskih zastupnika.

Prvog lipnja 2016. deseci tisuća ljudi izašli su na ulice Hrvatske za obrazovanje, zalažući se za reformu obrazovanja. Svatko tko razmišlja dugoročno zna da vrijedi ulagati u obrazovanje, jer kvalitetno obrazovanje izgrađuje ljude koji iniciraju promjene, grade demokratsko i solidarno društvo. 

Od tada je Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije ugrožena, obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet unatoč zahtjevima javnosti i predizbornim obećanjima političkih stranaka, kurikularna reforma se uopće ne provodi, a obrazovanje je na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima, rečeno je.

Zahtjevi i poruke organizatora

U Novinarskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol "Hrvatska može bolje? - godinu dana poslije", na kojem su sudjelovali Boris Jokić, Neven Budak, učenica Alma Đafić, učiteljica Helena Valečić, ArianaBogner Boroš, Vedran Mornar, Željko Stipić.

 

 

 Foto: Lukunic/PIXSELL

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 589 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com