Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Vučić sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost
Kosovo od Srbije traži priznanje

 
Vučić - Kosovo

Novosti iz svijeta

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je Skupština Kosova ranije u četvrtak usvojila pregovaračku platformu za dijalog s Beogradom čiji su ključni zahtjevi priznanje Kosova u sadašnjim granicama i ukidanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a koja je  Srbiji jamčila teritorijalni integritet.

 

 

Beograd smatra da je za Prištinu ovo kraj dijaloga

Službeni Beograd današnje usvajanje Platforme o nastavku dijaloga u kosovskom parlamentu vidi kao "jasnu poruku" da je ovo za Prištinu kraj dijaloga.

...

"Usvajanje platforme u kojoj se kaže da je jedino moguće rješenje dijaloga priznanje takozvanog neovisnog Kosova, rješenje koje može biti definirano samo takozvanim Ustavom Kosova i ne bavi se nijednom rečenicom pravima Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu - jasno pokazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Priština poslala jasnu poruku da je ovo za nju kraj dijaloga", izjavio je u četvrtak navečer na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji direktor Ureda za Kosovo vlade Srbije Marko Đurić.

On je naglasio kako će Srbija "na pravi način znati zaštititi svoje nacionalne i državne interese" i najavio da će se više odgovora "na ovaj izazov" znati poslije hitne sjednice Vijeća 
za  nacionalnu sigurnost.

Skupština Kosova usvojila je Platformu za dijalog sa Srbijom sa 61 glasom "za", uz jedan suzdržan, ali bez zastupnika dvije oporbene stranke, te Srpske liste koja bojkotitra rad kosovskih institucija od uvođenja pristojbi na robu iz Srbije u studenom 2018. godine.

Usvajanju je prethodilo protivljenje oporbenih stranaka Demokratskog saveza Kosova (LDK) i Samoodređenja da se taj dokument usvoji po ubrzanoj proceduri, nakon čega su napustili sjednicu.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj ocijenio je da su današnjim glasanjem "o konačnom pravno obvezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom", kosovski parlamentarci utvrdili poziciju Kosova sa "nedodirljivim granicama", onako kako je Kosovo proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Vučić sazvao sjednicu Vijeća sigurnosti

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u Beogradu zakazana je za petak ujutro u 8,30 sati, a prije toga srpski predsjednik sastat će se s podtajnikom za politička pitanja SAD-a Davidom Haleom koji će se do kraja tjedna sastati s najvišim dužnosnicima u Beogradu i Prištini.

Srpsko ministarstvo obrane priopćilo je da su se tijekom dana sastali načelnik Glavnog stožera srpske vojske general Milan Mojsilović i glavni zapovjednik međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) general Lorenzzo  A' Adari.

Tema razgovora dvojice generala bila je, kako se navodi, "sigurnosna situacija na Kosovu" i "aktivnosti koje se poduzimaju radi praćenja situacije na terenu i očuvanja sigurnosti".

Dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se vodi pod okriljem Europske unije, veće mjesecima je u zastoju, a tenzije su dodatno narasle nakon što je Priština u studenom 2018. jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije od 100 posto, u znak odmazde na diplomatsku kampanju kojom se Kosovu onemogućava prijem u Interpol, UNESCO i druge međunarodne organizacije.

 

Srbija lobira među članicama UN-a

Istovremeno, Srbija lobira među članica UN-a da povuku priznanje neovisnosti Kosova, što je dosad, prema tvrdnjama Beograda, učinilo 13 država.

Srpski šef diplomacije Ivica dačić izjavio je početkom veljače da od 193 zemlje članice UN-a, 91 zemlja sigurno nije priznala Kosovo, a da od 102 preostale države, postoji nekoliko zemalja koje, iako su Kosovo priznale, u međunarodnim forumima ne glasuju za Prištinu.

Beograd uvjetuje povratak za pregovarački stol ukidanjem pristojbi i inzistira da se kompromis s Kosovom ne može postići maksimalističkim zahtjevima Prištine. 

 

 

 

Foto: 1. etleboro.org

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 336 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com