Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Europska unija priprema se za scenarij bez dogovora od prosinca 2017.
EU priprema izvanredne mjere za slučaj brexita bez dogovora

 
Brexit

Novosti iz svijeta

 

 

Europski zastupnici podržali su u srijedu u mjere koje u slučaju brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine, priopćio je Europski parlament.

 

U cestovnom prometu prihvaćene mjere omogućavaju da u slučaju brexita bez dogovora britanski pružatelji usluga cestovnog prijevoza tereta i putnika nastave poslovati u EU-u do kraja 2019., ukoliko Ujedinjena Kraljevina omogući isto pružateljima usluga iz Europske unije.

...

Mjere vezane za zračni prijevoz, koje će kao i u slučaju cestovnog prometa funkcionirati po principu reciprociteta, omogućavaju da britanske aviokompanije nastave poslovati unutar EU-a, a vrijedit će do ožujka 2020. ili dok na snagu ne stupi sporazum o zračnom prijevozu između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Europski je parlament također podržao i uvođenje privremenog mehanizma kojim će Europska agencija za zračnu sigurnost izdavati sigurnosne certifikate britanskim aviokompanijama.

Europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali i devetomjesečno produljenje valjanosti odobrenja sigurnosti željezničkog prometa, čime se neće prekinuti poslovanje tog sektora između Ujedinjene Kraljevine i EU-a nakon brexita.

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U utorak je prihvaćen prijedlog Europske komisije koji omogućava ribarskim plovilima iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine da nastave poslovati u vodama EU-a i Ujedinjene Kraljevine od dana britanskog izlaska bez sporazuma zaključno s 31. prosincem 2019.

Donesene su i tehničke mjere o pregledima brodova te o prilagodbi koridora osnovne mreže Sjeverno more – Sredozemlje.

Na plenarnoj sjednici usvojeno je i više mjera vezanih za socijalnu sigurnost u slučaju brexita bez sporazuma.

Građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanski građani koji žive u nekoj od 27 zemalja članica EU-a moći će zadržati svoja prava na socijalnu zaštitu koja su stekli prije brexita, objašnjava priopćenje Europskog parlamenta.

Europski program za prekograničnu koheziju i suradnju PEACE IV između Irske, Sjeverne Irske i Škotske nastavit će funkcionirati do svog planiranog završetka 2020. godine, bez obzira na "no-deal brexit".

Studentima i nastavnicima koji koriste program Erasmus u Ujedinjenoj Kraljevini ili dolaze iz nje, bit će omogućeno da završe svoje tekuće aktivnosti u inozemstvu.

Prihvaćeni prijedlozi su privremeni i ograničenog opsega, a Europska unija mjere uvodi jednostrano pod uvjetom da Ujedinjena Kraljevina donese slične, stoji u priopćenju EP-a.

Europska komisija pozdravila je brzo donošenje više izvanrednih mjera za slučaj Brexita bez dogovora u Europskom parlamentu, te istaknula da će se zajamčiti potpuna pripremljenost EU-a za slučaj da Ujedinjena Kraljevina 29. ožujka napusti Europsku uniju bez dogovora.

Komisija u priopćenju za medije naglašava kako nije riječ o "minidogovorima", jer se o tome nije razgovaralo s Ujedinjenom Kraljevinom, i ocjenjuje kako EU izvanrednim mjerama neće i ne može ublažiti ukupni učinak izostanka dogovora oko brexita.

Europska unija priprema se za scenarij bez dogovora od prosinca 2017.

 

 

Foto: 1. DPCM

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 157 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com