Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Nakon što Europska komisija nije podržala slovensku tužbu, Slovenija je odlučila sama krenuti u postupak
Europski sud zakazao je usmenu raspravu u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske

 
Arbitraža

Novosti iz svijeta

 

 

Europski sud zakazao je usmenu raspravu u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne odluke o granici za 8. srpnja.

 

Nakon što Europska komisija nije podržala slovensku tužbu te je nije preuzela na sebe, Slovenija je odlučila sama krenuti u postupak.

...

Postupak će tako početi gotovo točno četiri godine nakon što su otkrivene malverzacije koje je Slovenija radila u arbitražnom postupku zbog čega je Hrvatska iz njega i istupila, piše Večernji list.

Slovensku tužbu podnijela je tehnička vlada tada odlazećeg premijera Mire Cerara nakon što je u prosincu prošle godine propao pokušaj dogovora dviju država i prihvaćanja protokola o granici čiji su sadržaj dvije države na ekspertnoj i političkoj razini brusile na sedam sastanaka. Hrvatska inzistira i dalje na bilateralnom dogovoru, što je mogućnost koju nudi i sam Arbitražni sporazum.

Razgovor kao rješenje želi i Europska komisija koja je odbila podržati slovensku tužbu protiv Hrvatske. Sama se tužba pak temelji na četiri točke. Prva točka – ribarstvo – uporište nalazi u okviru Zajedničke ribarske politike. Ta je uredba uvrštena u aneks Pristupnog sporazuma Hrvatske i EU, gdje se određuje režim ribolova kod granica Slovenije i Hrvatske koji bi stupio na snagu nakon potpune provedbe arbitražne odluke.

Hrvatska odbacuje taj argument jer smatra da potpune provedbe odluke nema, pa onda nema ni režima, jer je Hrvatska, nakon što je otkrivena slovenska kontaminacija arbitražnog postupka izašla iz sporazuma i procesa.

Druga se točka tiče prostornog planiranja na moru, a treća Schengena. Slovenija ima obvezu čuvati schengensku granicu, ali joj je to onemogućeno jer nema kontrolu nad cijelim teritorijem, smatraju, iako je Slovenija 2007. ušla u Schengen s takvim “neuređenim” granicama. Četvrta pak točka govori o hrvatskom kršenju Temeljnih ugovora o funkcioniranju Unije, odnosno članka 4 (3) koji se tiče suradnje država članica.

Hrvatska je uputila podnesak Sudu kojim se ističe prigovor da je Suda Europske unije nenadležan za rješavanje spora. 

Zagreb traži da Sud u potpunosti odbaci tužbu kao nedopuštenu, zbog toga što Sud nije nadležan o zahtjevima Slovenije odlučiti u postupku predviđenim člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije budući da se spor između Hrvatske i Slovenije treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava te rješavanje spora ne ovisi o primjeni prava EU-a niti o njegovom tumačenju.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Večernji list

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 452 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com