Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Vrhovni sud je u srijedu u presudi naveo kako vlada ne može poduzeti nikakve mjere jer je "u demokratskoj zemlji onemogućeno izvršnoj vlasti naređivati pravosuđu“

 
Španjolska
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Španjolski vrhovni sud ponovo je u srijedu odbio pustiti na uvjetnu slobodu petero katalonskih dužnosnika kojima se u Madridu sudi za pobunu protiv Španjolske nakon organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine.

 

Troje bivših ministara (consellers) katalonske vlade, Jordi Turull, Josep Rull i Dolor Bassa te bivši vođe nevladinih organizacija Jordi Sánchez i Jordi Cuixart žalili su se nakon što ih je 21. lipnja sud odbio pustiti na uvjetnu slobodu. U međuvremenu je žalbu uložio i bivši ministar unutarnjih poslova Joaquín Forn.

...

Njihova žalba je odbačena, priopćio je u srijedu sud navevši na svojoj internetskoj stranici odluku.

Sudac Manuel Marchena je u presudi naveo da i dalje postoji rizik od bijega i ponavljanja djela zbog kojih im se sudi pa da moraju ostati u pritvoru.

U Madridu je u veljači počelo suđenje protiv dvanaestero katalonskih dužnosnika za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika, te za izglasavanje republike u parlamentu u Barceloni.

Dužnosnici su optuženi za pobunu, neposluh i nezakonito korištenje javnog novca za pripremu i organiziranje tog referenduma kojeg je bio zabranio španjolski ustavni sud.

Radna grupa za arbitrarna uhićenja pri Ujedinjenim narodima u svibnju je zatražila od španjolske vlade da razmotri "arbitrarnu odluku“ o oduzimanju slobode bez prava na jamčevine i dopusti dužnosnicima branjenje sa slobode.

Španjolska socijalistička vlada optužila je tu UN-ovu radnu grupu za pristranost. Vrhovni sud je u srijedu u presudi naveo kako vlada ne može poduzeti nikakve mjere jer je "u demokratskoj zemlji onemogućeno izvršnoj vlasti naređivati pravosuđu“.

Katalonska vlada u Barceloni još je ranije zatražila hitno puštanje na slobodu dužnosnika pritvorenih pored Madrida napomenuvši kako ne postoji razlog da ih se ondje drži. Neki su u pritvoru duže od godinu dana.

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra pozvao je u pismu prošli tjedan premijera Pedra Sancheza da odobri sazivanje međunarodno priznatog referenduma o nezavisnosti Katalonije. Sanchez je to odbio pozivajući se na ustav Španjolske.

Vrhovni sud je odbacio žalbu pritvorenih katalonskih dužnosnika dan u uoči parlamentarnog glasovanja o Sanchezovoj socijalističkoj vladi nakon izbora održanih 28. travnja.

U prvom krugu u utorak Sanchez nije skupio potrebnih 176 glasova u parlamentu s 350 mjesta za formiranje vlade. Podržalo ga je njih 124, a protiv su bile katalonske stranke za nezavisnost.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 182 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr