Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Ovo je veliki izazov ali i velika šansa za Hrvatsku"

 
EU
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Njemačka i Hrvatska će zajednički raditi na pripremi predsjedanja Europskim vijećem sljedeće godine a predsjedanje je velika šansa za Hrvatsku, poručeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske Heika Maasa i Gorana Grlića Radmana u ponedjeljak u Berlinu.

- Svakako najvažnija zadaća koja nam predstoji je predsjedanje Europskim vijećem sljedeće godine. Ovo je veliki izazov ali i velika šansa za Hrvatsku", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) nakon susreta s hrvatskim kolegom Goranom Grlićem Radmanom.

...

Prvih šest mjeseci predsjedat će Hrvatska, a idućih šest Njemačka. Maas je istaknuo da zajednička priprema predsjedanja Europskim vijećem iziskuje visoki stupanj koordinacije između Njemačke i Hrvatske ne samo na bilateralnom nego i na europskom planu.

- Predsjedanje Hrvatske u prvoj polovini sljedeće godine pada u izuzetno važnom razdoblju. Početkom studenog s radom počinje novi saziv Europske komisije. Zatim je tu i brexit koji će sigurno biti tema i sljedeće godine. A na kraju je i dogovor oko dugoročnog financijskog okvira Europske unije, rekao je Maas koji je najavio da će u svrhu operativnih priprema i koordinacije predsjedanja jedan službenik njemačkog ministarstva vanjskih poslova biti poslan u Zagreb u prvoj polovini sljedeće godine.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova je kao prioritete predsjedanja Europskim vijećem istaknuo održivi razvoj država i regija s posebnim težištem na demografskoj obnovi, infrastrukturalnom povezivanju i sigurnost građana s težištem na čuvanju vanjskih granica Europske unije.

Dva ministra su razgovarala i o strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Hrvatske među kojima je najvažniji ulazak Hrvatske u Schengenski prostor gdje Hrvatska uživa punu podršku Njemačke.

Maas je ponovio i stav Njemačke glede zaštite vanjskih granica Europske unije te zalaganje Berlina da se za ove potrebe izdvoji više sredstava.

- Mi želimo zemlje na vanjskim granicama EU-a bolje podržati nego što je to dosada bio slučaj, rekao je Maas.

Njemački ministar je istaknuo i proširenje Europske unije kao jedan od izazova tijekom predsjedanja Europskim vijećem sljedeće godine.

- Ovo će za Hrvatsku, kao neku vrstu premosnice prema zapadnom Balkanu, biti vrlo važna tema, rekao je Maas.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 

 

Grlić Radman je istaknuo važnost proširenja Europske unije i na zemlje zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan je naše neposredno susjedstvo i mi smo zainteresirani za mir i stabilnost u ovom području, rekao je Grlić Radman te najavio održavanja samita o zapadnom Balkanu u sklopu predsjedanja Hrvatske Europskim vijećem.

Grlić Radman je istaknuo kako Hrvatska podržava i otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u listopadu ove godine ali je istaknuo i potrebu nastavka razgovora o europskim perspektivama i ostalih zemalja u regiji, posebice Bosne i Hercegovine.

- Mi želimo jednakopravnost svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kako bi ova zemlja bila funkcionirajuća država s europskom perspektivom, rekao je Grlić Radman.

Maas je činjenicu da je Grlić Radman donedavno obnašao funkciju veleposlanika RH u Njemačkoj istaknuo kao korisnu posebice u razvoju bilateralnih odnosa.

Maas i Grlić Radman su razgovarali i o Akcijskom planu za razvoj bilateralnih odnosa potpisanog u ožujku ove godine.

- Mi smo u mnogim područjima već učinili značajne korake, rekao je Maas.
Grlić Radman je istaknuo očekivanja da će Akcijski plan dodatno osnažiti odnose Njemačke i Hrvatske te da će dati širu dimenziju partnerstvu dviju zemalja i unutar Europske unije.

Hrvatski ministar je spomenuo i važnost gospodarskih odnosa te izrazio nadu da će ovi odnosi biti dodatno poboljšani.

- Kao potencijal za daljnju suradnju posebno ističemo auto industriju, informacijske tehnologije te prehrambenu i drvnu industriju", rekao je Grlić Radman koji je najavio i posjet njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmayera Hrvatskoj sljedećeg mjeseca.

Grlić Radman bi u tijeku poslijepodneva trebao razgovarati i s predsjednikom odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga, Norbertom Röttgenom, te Guntherom Krichbaumom, predsjednikom Odbora za europske poslove.

 

 

 

Foto: DPA

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 315 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com