Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Paravojna postrojba koja je uspostavljena po uzoru na Srbiju

 
Milorad Dodik
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska uspostavile su novu posebnu policijsku postrojbu pod nazivom žandarmerija, a prilikom njezina svečanog predstavljanja, u utorak u Banjoj Luci, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je kako će policija RS i dalje jačati te će stoga biti uveden i njen pričuvni sastav.

 

Žandarmerija unutar policije RS zapravo je paravojna postrojba koja je uspostavljena po uzoru na ustroj kakvoga imaju policijske strukture u Srbiji, no Dodik tvrdi kako je sve to na tragu onoga što rade zapadne države u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama.

...

"Žandarmerija je operativna i mobilna postrojba koja se može koristiti svugdje", kazao je Dodik, koji tvrdi kako je uspostava ovakve postrojbe potpuno sukladna ustavnim rješenjima i odredbama Daytonskog sporazuma.

Postrojba još nije operativna u cijelosti, no plan je da ona bude začetak strukture koja bi zamijenila sadašnje posebne postrojbe. U RS-u su planirali da njihovi žandari budu posebno naoružani i opremljeni oklopnim vozilima "Despot", kakve proizvode u suradnji sa Srbijom.

Odluka o uvođenju žandarmerije uslijedila je nakon što su iz Federacije BiH ali i od predstavnika diplomatske zajednice u toj zemlji stigli brojni prigovori zbog najave uspostave pričuvnog sastava entitetske policije, što je ocijenjeno kao kršenje odredbi Daytonskog sporazuma.

Dodik je u utorak kazao kako bez obzira na tu "galamu" u RS-u neće odustati od svojih planova te da je uvođenje pričuvne policije samo privremeno odgođeno.

"Odmah da se zna da ćemo razmatrati i priliku za uspostavu pričuvnog sastava policije, jer je to najbolji način očuvanja sigurnosti RS", izjavio je Dodik.

Ustvrdio je kako se u RS živi "vrlo uspješno", unatoč činjenici da je u BiH blokiran proces uspostave vlasti.

"BiH je napravljena kako bi bila smetnja, a ne korist za dva entiteta i tri naroda", kazao je Dodik dodajući kako je vrijeme da se o svemu tome otvori dijalog te kako su u RS-u na to spremni.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je ustvrdio kako je zadaća žandarmerije suočavanje s prijetnjama poput terorističkih te da joj uloga "nije ratovati protiv bilo koga".

Pohvalio se kako su u proteklih pet godina u RS-u više uložili u policiju, nego za svo prethodno vrijeme nakon Daytona.

"Žandarmerija je tradicija u srpskom narodu, koja je nastala prije stotinu godina i mi nastavljamo tamo gdje smo s tim stali", kazao je Lukač.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Reuters/Hina

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 274 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com