Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Traga se za preživjelima

 
Bourbon Rhode
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Na Atlantiku traje akcija spašavanja posade francuskog broda Bourbon Rhode. Nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo 4. kategorije s valovima i do 20 metara brod je potonuo. Bio je na putu od Las Palmasa prema Georgetownu u Gvajani, oko 1200 nautičkih milja od otoka Martinique.

 

Kapetan broda bio je Hrvat. Trojica članova posade pronađena su u čamcu za spašavanje, a nastavlja se potraga za preostalih 11.

...

Mobilizirana su sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea, objavila je francuska kompanija čije je priopćenje prenijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin.

Brodarska tvrtka Bourbon Marine & Logistics osnovala je krizni stožer i timove koji će obavještavati obitelji pomoraca.

Osim francuskih, u pomoć su priskočile i američke spasilačke ekipe, a u potrazi sudjeluju svi brodovi koje se nalaze u blizini posljednje zabilježene lokacije broda.

Francuski brod Bourbon Rhode na Atlantiku je potonuo uslijed prodora vode nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo. Tegljaču dugom 60 metara u olujnom nevremenu najprije su stali motori, a zatim je u stražnji dio broda počela prodirati voda.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna. Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s tri člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

- Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju, dodaje u priopćenju.

Bourbon potvrđuje da je brod potonuo. Nastavlja se potraga za preostalih jedanaest u nešto boljim vremenskim uvjetima.

Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva, uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage. Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć.

O nesreći se oglasilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. koje je objavilo da je kapetan broda hrvatski pomorac i da, osim njega, na brodu nije bilo hrvatskih državljana.

Prenosimo priopćenje ministarstva:

- Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske Republike, koje je potvrdilo kako je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea. U pomoć su poslani brodovi iz najbliže luke, francuski vojni zrakoplov za spašavanje na moru te američki zrakoplov Nacionalnog centra za uragane. Prema informacijama brodarske kompanije Bourbon Rhode, pronađena su tri člana posade broda, kojima je pružena medicinska pomoć.

- Također, prema informacijama kojima raspolažemo, kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana medu članovima posade, priopćeno je iz ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 348 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr