Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

PLENKOVIĆ: Učinit ćemo na svim razinama maksimum da se problem riješi

Problem rafinerije Vlada treba riješiti s Rusijom 

 

Slavonski Brod - rafinerija

 

Nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković uputio se s ministrom za okoliš Slavenom Dobrovićem u Slavonski Brod, gdje građani već mjesecima zahtijevaju da se riješi problem nečistog zraka koji dolazi iz zastarjele rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Susret s premijerom Plenkovićem je dugo iščekivan. Građanske inicijative koje su nedavno pokrenule prosvjede postavile su jedan od uvjeta da upravo premijeru ispričaju sve što znaju o rafineriji i sve što građani Slavonskog broda traže - čisti zrak, javio je iz Slavonskog broda novinar HRT-a Silvio Stilinović.

Premijer se sastao s županom, gradonačelnikom te predstavnicima građanskih inicijativa. i iako je bilo riječi o mnogim drugim stvarima, najviše se razgovaralo o stanju zraka u Slavonskom Brodu. Upozoreno je na novu, nedavno izdanu, ekološku dozvolu entiteta Republike Srpske o nastavku rada rafinerije do 2020. godine.
Nije nama u Brodu jedini problem rafinerija. Ima ih dosta i ovoj je bila prilika da upoznamo premijera što tišti grad Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju, izjavio je gradonačelnik Mirko Duspara.

No, što se tiče zagađenja zraka, stanovnicima Slavonskog Broda je prekipjelo. Više ne mogu trpjeti da ih truje bosanskobrodska ruska rafinerija. Njihove prosvjedne akcije sve su češće i žešće. Traže istinsku i konačnu pomoć države. Onečišćeni zrak poslijepodne su udisali zajedno s premijerom Plenkovićem i ministrom zaštite okoliša Dobrovićem. 

Već smo o ovom problemu razgovarali s predsjedateljem Vijeća ministara BiH gospodinom Zvizdićem, a predstavit ćemo ga i Europskoj komisiji kroz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, rekao je Plenković nakon sastanka. Razgovarat ćemo i s vlasnicima rafinerije, ali i s Plinacrom, Janafom, dodao je. 

To će biti i tema zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH. Učinit ćemo na svim razinama maksimum da se problem riješi, rekao je Plenković.

Uspjeli smo problem zagađenja zraka u Slavonskome Brodu podignuti s razine Ministarstva zaštite okoliše na razinu Vlade. Čini se da se premijer prije posjeta Brodu dobro informirao i problemu. Od premijera smo čuli da se razmatra plinifikacija koju bi izvršila RH, ali ponovno nismo čuli rokove - kada će se to dogoditi, rekao je Sudar.

Gradonačelnik Duspara rekao je da s hrvatske strane bi se sve brzo odvijalo. Smatra da su veći problem ruski vlasnici rafinerije i jesu li spremni uložiti u taj projekt. 

Sudar je rekao da su u razgovoru s ruskim veleposlanikom u RH doznali da je Ruska Federacija spremna uložiti sredstva za modernizaciju rafinerije. Jedini dogovor je dogovor s predstavnicima Ruske federacije jer su oni vlasnici kroz tvrtku Zarubezhneft. Hrvatska vlada treba stupiti u kontakt s njima i naći zajedničke interese, smatra Sudar.

 

Foto: 1. UCM

Autor: UCM

Izvor: HRT

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 215 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr