Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde

 
Sirija
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Sirija

 

Ruske snage su u srijedu prešle Eufrat, u Siriji, u smjeru turske granice, na temelju rusko-turskog dogovora o povlačenju kurdskih snaga, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Ruska vojna policija će "pomagati u povlačenju Postrojba narodne zaštite (YPG, kurdski borci) i u njihovu razoružavanju 30 km duboko" na većem dijelu sirijskog sjeveroistoka uz granicu s Turskom, dodalo je ministarstvo obrane.

...

Na temelju ugovora koji su u utorak zaključili Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan, 150 sati nakon 11.00 sati po srednjoeuropskom vremenu u srijedu, ondje će patrolirati Rusi i Turci.

Rusko ministarstvo obrane je usto objavilo zemljovid sjeveroistoka Sirije na kojemu je označilo mjesta na kojima je 15 sirijskih kontrolnih točaka na granici.

Najposlije, kako navodi ruska novinska agencija Ria Novosti, pripadnici snaga koje je poslala Moskva sastali su se s čelnicima kurdskog grada Kobanea, simbola otpora skupini Islamskoj državi (IS). Ruski vojnici trebaju i ondje početi ophodnju.

Na temelju rusko-turskog dokumenta, Turska je ipak zadržala kontrolu nad jednim drugim područjem na sjeveroistoku dugim 120 km na kojemu je njezina vojska već prisutna. To je područje zauzela u ofenzivi protiv YPG-a koju je počela 9. listopada.

Sjedinjene Države izvijestile su Tursku da je dovršeno povlačenje kurdskih boraca iz "sigurnosne zone" koju je Ankara zahtijevala u sjevernoj Siriji, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

U priopćenju se navodi da u ovom trenutku nema potrebe za pokretanjem druge akcije izvan trenutačnog područja operacija.

Turska i Rusija dogovorile su se u utorak da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije.

Na temelju sporazuma koji je prije dogovorio američki potpredsjednik Mike Pence, Turska se suglasila da se proglasi petodnevno primirje na sjeveru Sirije, koji istječe u utorak.

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde te savjetovao Kurdima da se povuku sa sirijske granice ili će ih dokrajčiti turska vojska.

- SAD je bio najbliži kurdski saveznik godinama, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
- No na kraju su ih napustili i zapravo izdali, dodao je.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 793 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr