Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

BiH zbog uskraćivanja građanskih prava dužna tužiteljici Irmi Baralija isplatiti odštetu od pet tisuća eura

 
Europski sud za ljudska prava
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Europski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je kako država Bosna i Hercegovina krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima zbog činjenice da se njeni političari već više gotovo puno desetljeće ne mogu dogovoriti o izbornim pravilima koja bi vrijedila za grad Mostar, objavljeno je u utorak u sjedištu tog suda u Strasbourgu.

 

Tužbu protiv BiH podnijela je Irma Baralija, koja živi u Mostaru, gradu u kojemu lokalni izbori nisu provedeni od 2008. godine jer je Ustavni sud BiH 2010. godine neke odredbe izbornih pravila, koje su vrijedile za taj grad, progasio neustavnima i naložio njihovu izmjenu.

...

Sud je zapravo proglasio neustavnim one odredbe izbornih pravila koje su različitim izbornim jedinicama u Mostaru davale podjednaki broj mjesta u Gradskom vijeću Mostara, iako je u njima živio nesrazmjeran broj glasača.

Vlastima u BiH ostavljen je rok od šest mjeseci da provedu odluku Ustavnog suda BiH, no HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA), koje dijele vlast u Mostaru, od završetka rata nisu se uspjele usuglasiti kako to učiniti pa u gradu nema ni izbora, a gradonačelniku Ljubi Bešliću (HDZ BiH) zakoniti mandat je istekao još 2012. godine, no on je i dalje na toj poziciji.

"Takva situacija nije bila u skladu s načelom vladavine prava. Sud stoga nije mogao prihvatiti argument vlade da je višegodišnje kašnjenje u izvršenju odluke bilo opravdano potrebom da se dođe do dugoročnog i održivog rješenja za podjelu vlasti, te da se očuva mir i omogući dijalog između različitih etničkih skupina u Mostaru. Tužena država je stoga prekršila svoju obvezu da poduzme mjere kako bi zaštitila podnositeljicu predstavke od diskriminatornog postupanja po osnovi njenog mjesta prebivališta i da održi demokratske izbore u Mostaru. Sud je također jednoglasno utvrdio, na osnovi članka 46. (obveznost i izvršenje presuda), da tužena država mora izmijeniti relevantno zakonodavstvo najkasnije u roku od šest mjeseci nakon što ova presuda postane konačna", stoji u sažetku presude objavljenom u utorak.

Sud u Strasbourgu je također naznačio kako bi mogao izravno intervenirati i nametnuti "privremeno rješenje" kojim bi se regulirao način provedbe izbora u Mostaru ukoliko se presuda ne provede u roku od šest mjeseci.

Podnositeljici tužbe Irmi Baraliji, koja je i članica lokalne organizacije Naše stranke (NS) u Mostaru, država BiH je, zbog uskraćivanja njenih građanskih prava, dužna isplatiti odštetu od pet tisuća eura.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 306 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com