Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

PRAVO

RASPRAVA, PRIJEDLOZI
Svaka humana gesta ili pomoć nađe put da se njome trži
KADA HUMANOST IZGUBI SVOJ KARAKTER
 
 
Invalidi - Zakon
 

 

PRAVO

 

Bit ove zakonske mjere je da se onima koji su iza poginulih Hrvatskih branitelja dali najveći obol u Domovinskom ratu osigura motorno vozilo kao ortopedsko pomagalo, trajna mobilnost i kolika tolika samostalnost. Ova zakonska mjera je humana gesta svih građana RH koji izdvajanjem iz poreza pružaju pomoć i zahvalnost grupaciji 100% invalida.

 

Ali nažalost svaka humana gesta ili pomoć nađe put da se njome trži. Tako su i predloženi članci ove zakonske mjere od humanosti postali roba za prodaju.

...

Članak 69. - (1) HRVI iz Domovinskog rata s oštećenjem organizma od 100% I. skupine ima pravo na:


a) osobni automobil s ugrađenim odgovarajućim prilagodbama koji mu U VLASNIŠTVO dodjeljuje Ministarstvo, u sedmoj godini od posljednje dodjele ili

b) iznos do visine NOVČANE PROTUVRIJEDNOSTI osobnog automobila iz točke a) ovoga stavka u koji ulazi i porez na dodanu vrijednost te poseban porez.

 

 

Mi u ovoj Državi imamo isto tako civilne invalide, naše branitelje koji su u kasnijim fazama života ostali nepokretni ili civile i branitelje koji imaju nepokretnu djecu. Svi ti građani Hrvatske nažalost nisu u mogućnosti dobiti motorno vozilo kao ispomoć za slobodnije kretanje i mobilnost, a većina njih nije niti u mogućnosti si isto priuštiti vlastitom kupnjom.


Našim najtežim invalidima, Hrvatska je pružila maksimalnu skrb od mirovine, pomoć osobe za njegu, ortopedske dodatke, osobne invalidnosti, liječenja po specijalnim tretmanima i motorno vozilo koje se dodjeljuje i mijenja novim svakih 7 godina.


Zar stvarno nema u našem Ministarstvu niti malo sluha prema ostalim braniteljima ili Hrvatskim građanima pa da staro motorno vozilo umjesto prodaje i zarade, da u korištenje onima koji isto imaju potrebe za istim. Da se razumijemo, ta vozila su prilagođena osobama sa invaliditetom i kao takva zasigurno bi bila velika pomoć onima koji si ga privatno ne mogu priuštiti.

 

 

Stoga predlažem da se:

 

  1. U stavci „1. a“ članka 69. briše dio „koje mu u vlasništvo“,
  2. Stavak „1. b“ da se briše u cijelosti (jer vozilo mora imati humanitarni karakter a ne novčanu vrijednost),
  3. Doda točka koja bi glasila „ nakon isteka korištenja m/v i dobivanja novog na korištenje HRVI iz Domovinskog rata s oštećenjem organizma od 100% I. skupine dužni su vratiti staro vozilo koje će MHB po javnom natječaju dodijeliti potrebitima.

 

Ovo nije samo moj prijedlog nego i prijedlog mnogih drugih predstavnika Projektnog tima. Samo nažalost, kako ste nas ukinuli nakon drugog sastanka, ova točka nije mogla niti biti raspravljana na braniteljskom nivou.

Volio bih čuti i mišljenje ministra hrvatskih branitelja koji bi kao ministar u Vladi RH morao razmišljati o svim hrvatskim građanima, a koji je javno govorio da podržava ideju vraćanja vozila i da isto, iako rabljeno, nakon što naši najteži invalidi dobiju novo vozilo, staro ide u korist onih kojima je potrebno.

 

Foto: cro-eu.com 

 

Savjeti

 

 

Autor: Guido Hornik 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Istraga

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 238 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com