Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Na stotine ilegalnih migranata i dalje luta tim gradom boraveći u parkovima i spavajući u ruševnim zgradama

 
migranti
 

 

Novosti iz svijeta

 

Novi prihvatni centar za ilegalne migrante u BiH, uspostavljen u blizini Bihaća, moći će prihvatiti do tisuću osoba, a ima i kapacitete potrebne za izolaciju zaraženih koronavirusom, potvrdio je ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM).


Masovan priliv ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu zaustavila je pandemija koronavirusa, nakon što su sve države Europe čvrsto zatvorile svoje granice, no u BiH je, prema procjenama policijskih agencija, ostalo "zaglavljeno" njih do šest i pol tisuća, koji su namjeravali nastaviti put ka Zapadu.

...

Najveći dio smješten je u prihvatnim centrima u okolici Sarajeva te Velike Kladuše i Bihaća, no na stotine ilegalnih migranata i dalje luta tim gradom boraveći u parkovima i spavajući u ruševnim zgradama.

Vijeće ministara BiH prošlog je tjedna donijelo odluku kojom je ilegalnim migrantima zabranjeno svako kretanje po zemlji i uvedena obveza stalnog boravka u prihvatnim centrima.Ta je mjera uvedena kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa.

Vlasti u Bihaću stoga su odredile napušteno selo Lipa, 25 kilometara od grada u smjeru Bosanskog Petrovca, kao lokalitet za novi prihvatni centar u kojem bi se smjestili migranti za koje nema mjesta u drugim sličnim objektima.

Osim lokalnih vlasti, uspostavu novog prihvatnog centra financirala je i Europska unija te Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Iz međunarodnih izvora osigurana je financijska potpora za uspostavu izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice, koji su prethodno bili bez medicinske skrbi, imati mogućnost liječničkog pregleda, a iz IOM-a ističu kako je to posebice važno zbog trenutne situacije prouzročene pandemijom koronavirusa. 

Kamp u selu Lipa, kako je istaknuto, sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humantarne potrebe u vidu smještaja, prehrane, higijene, sanitarija i medicinske zaštite. 

Kampom će upravljati IOM i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) , u suradnji s vladom Unsko-sanske županije.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 1240 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com