Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Želimo izgraditi europski Space X, privatno financiranu kompaniju za gradnju svemirskih raketa"

 
Isar Aerospace
 

 

Novosti iz svijeta

 

Njemačka inovativna kompanija Isar Aerospace pokrenula je u ponedjeljak proizvodnju rakete za transport satelita u Zemljinu orbitu, signalizirajući širenje na sektor čiji razvoj razmatra i vlada u Berlinu.

 

Sjedište je Isar Aerospacea u Bavarskoj a halu u kojoj će se graditi raketa službeno je danas otvorio bavarski premijer Markus Soeder.

...

Cilj je kompanije prijevoz tereta težine do 1.200 kilograma, poput satelita, do nižih razina Zemljine orbite, rekao je suosnivač i izvršni direktor Daniel Metzler.

Dodao je da je Isar Aerospace, osnovan 2018. godine, u prednosti u odnosu na afirmirane proizvođače zbog svoje fleksibilnosti i niskih operativnih troškova.

Prema Metzleru, relativno malu raketu nazvanu Spectrum bilo bi moguće prevesti na stražnjem dijelu kamiona.

"Želimo izgraditi europski Space X, privatno financiranu kompaniju za gradnju svemirskih raketa", kazao je Metzler za Handelsblatt.

Space X planira Starlinkom do 2027. u svemir lansirati 12 tisuća satelita. Njegov konkurent Amazon ishodio je prije nekoliko dana dozvolu američkih vlasti za "Projekt Kuiper", koji predviđa lansiranje više od 3.200 satelita.

Isar Aerospace trenutno zapošljava oko 100 radnika i financira se iz privatnih izvora. U prošlom krugu financiranja u prosincu 2019. pribavljeno je 15 milijuna eura, priopćili su iz kompanije, dodajući da sljedeći krug planiraju do kraja godine.

Njegovi investitori uključuju bivšeg potpredsjednika američkog proizvođača raketa SpaceX Bulenta Altena.

Američka investicijska banka Morgan Stanley procjenjuje da bi se vrijednost tržišta takvih raketa već do 2023. mogla udvostručiti, na 6,9 milijardi dolara.

Pokretanje proizvodnje vremenski se poklopilo s lobiranjem njemačke industrije da se u Njemačkoj izgradi centar za lansiranje raketa u svemir. 

Ministarstvo gospodarstva potvrdilo je danas da proučava koncept takvog centra koji je izradila Federacija njemačke industrije (BDI).

Centar bi se gradio na Sjevernom moru, služio bi za lansiranje malih raketa a njime bi upravljala privatna tvrtka uz potporu države, pokazuje prijedlog.

U BDI-ju vjeruju da bi koncept mogao biti proveden u djelo u roku od dvije godine.

U prijedlogu se navode imena triju privatnih tvrtki u Njemačkoj, a jedna je od njih Isar Aerospace.

BDI ipak upozorava da nijedan od predloženih proizvođača raketa trenutno nema dozvolu za takav pogon u Europi.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 265 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com