Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

"Bruxelles treba stvoriti pritisak na Zagreb da poštuje europske zakone"
Human Rights Watch tvrdi: Hrvatska ilegalno vraća migrante u BiH

 

Human Rights Watch

Novosti iz svijeta

 

 

 

Hrvatska policija vraća migrante nazad u BiH, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku zatražiti azil, objavila je u utorak organizacija Human Rights Watch (HRW).

 

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku razgovarala je s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportirala u BiH bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju. 

...

Njih šesnaestero, među njima i žene i djeca, tvrde kako ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i ukrala im ili uništila mobitele. "Hrvatska ima obavezu zaštititi tražitelje azila i migrante", ističe Lydia Gall, istražiteljica HRW-a za Balkan i istočnu Europu. "Umjesto toga, hrvatska policija žestoko batina tražitelje azila i vraća ih prema granici". Svih 20 ispitanika tvrdi da su ih pritvorili ljudi koji su se identificirali kao hrvatska policajci ili su nosili takve odore. Sedamnaestero je dalo dosljedne opise policijskih kombija kojima su prevedeni do granice. Jedna majka i kći su se vozili u policijskom automobilu. Dvoje je reklo da je policija pucala u zrak, a petero da su policajci bili maskirani.

Ovi izvještaju pridružuju se sve većem broju dokaza o zloupotrebi hrvatske policije na granicama, zaključuje HRW. Ta organizacija osnovana 1978. u prosincu 2016. dokumentirala je, kako navodi, slična zlostavljanja hrvatskih policajaca na granici sa Srbijom. Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u kolovozu ove godine objavio je kako je primio informacije da je Hrvatska od početka godine u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu vratila 2.500 migranata, ponekad nasilno i uz krađu njhove imovine.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Premijer Andrej Plenković je u rujnu, odgovarajući na poziv povjerenika Vijeća Europe za ljudska prava da istraži te optužbe, odbacio da je došlo do zloupotreba, te je doveo u pitanje izvore tih informacija, piše HRW. Policija u Donjem Lapcu, na granici s BiH, odbila je hrvatskoj pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović omogućiti pristup policijskim zapisnicima o tretmanu prema migrantima, a ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pismeno je 4. prosinca odgovorio na detaljne opise do kojih je došao HRW. Božinović je kazao da su ti dokazi nedovoljni da bi doveli do optužnica. Naglasio je da njegovo ministarstvo ne podržava bilo kakvu vrstu nasilja ili netolerancije policajaca.

Hrvatska s BiH ima bilateralni sporazum o vraćanju migranata koji joj dopušta da šalje nazad državljane trećih zemalja bez prava boravka u državi. Prema podacima ministarstva sigurnosti BiH, Hrvatska u sklopu tog sporazuma između siječnja i 27. studenoga vratila 493 ljudi, od kojih su 265 bili turski državljani. Nijedna od osoba koje je HRW ispitao nisu prošli službenu proceduru prije no što su vraćeni preko granice. Vraćanje tražitelja azila preko granice bez razmatranja njihovih slučajeva protivno je zakonu o azilu EU-a, Povelje EU o temeljnim pravima i UN-ovoj Konvenciji o statusu izbjeglica iz 1951., naglašava HRW. Pozivaju hrvatske vlasti da provedu temeljitu i transparentnu istragu tvrdnji o zlostavljanju i da oni koji su mu pribjegavali za to odgovaraju. 

Nakon zatvaranja granica na zapadnobalkanskoj ruti 2016., tisuće su migranata ostale blokirane, većinom u Srbiji, te su našli nove rute prema EU. Ove godine je broj migranata i tražitelja azila u BiH narastao s manje od tisuću, koliko ih je bilo 2017., na otprilike 22,4 tisuće, objavila je EK. To izvršno europsko tijelo procjenjuje da ih se u BiH trenutno nalazi šest tisuća migranata. Ta je zemlja od 2008. međunarodnu zaštitu dala samo 17, a prošle je godine azil tamo zatražilo 381 ljudi. BiH ima samo jedan službeni prihvatni centar za tražitelje azila, u blizini Sarajeva, s kapacitetom za samo 156 ljudi.

"To što EU šalje humanitarnu pomoć izbjeglicama u BiH ne opravdava ignoriranje nasilja na hrvatskoj granici", poručila je Gall. "Bruxelles treba stvoriti pritisak na Zagreb da poštuje europske zakone, istraži navode zlostavljanja i pruži pravedan i efikasan pristup azilu", zaključila je istražiteljica. HRW u svom izvještaju daje detaljne iskaze 13 muškaraca, 6 žena i jednog 15-godišnjeg dječaka o tretmanu hrvatske policije.

Foto: 1. ilustracija (HRT, Maja Sever)

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 287 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja