Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Novo multinacionalno zapovjedništvo bit će razvijeno u skladu s NATO standardima
Hrvatska u Regionalnom Zapovjedništvu za specijalne operacije

 
NATO

Novosti iz svijeta

 

 

U okviru redovnog sastanka ministara obrane NATO-a koji se održava 13. i 14. veljače 2019. u Bruxellesu, održana je ceremonija potpisivanja Pisma namjere (Letter of Intent – LoI) za uspostavu Regionalnog Zapovjedništva komponente specijalnih snaga (Regional Special Operations Component Command R-SOCC).

 

Pismo namjere potpisali su ministri obrane Mađarske, Republike Slovačke, Republike Slovenije te u ime Ministarstva obrane Republike Hrvatske pomoćnik ministra za obrambenu politiku Petar Mihatov. 

...

Pored navedenih država, navedenoj inicijativi pridružit će se i Republika Austrija, a potpisivanju je nazočila i zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemolleer.

Pod vodstvom Mađarske, četiri saveznice (Mađarska, Republika Slovačka, Republika Slovenija i Republika Hrvatska) te jedna partnerska država (Republika Austrija) radit će zajedno na razvoju R-SOCC sposobnosti za manje združene operacije Saveza. To zapovjedništvo će značajno povećati sposobnosti sudjelujućih država u području specijalnih snaga.

Nestalna struktura R-SOCC omogućavat će saveznicama zasebno korištenje vlastitih doprinosa, dok će imati koristi iz integrirane R-SOCC strukture u slučaju njene aktivacije u pogledu misija i operacija.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Zamjenica glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller pozdravila je ovu inicijativu rekavši kako ista predstavlja značajan korak naprijed u jačanju sposobnosti specijalnih snaga u toj regiji, te vodi ka punoj integraciji elementa multinacionalnog regionalnog zapovjedništva.

Novo multinacionalno zapovjedništvo bit će razvijeno u skladu s NATO standardima, a temeljem ekspertize iz NATO zapovjedništva specijalnih snaga u Monsu u Belgiji. Uz primarnu svrhu R-SOCC-a u domeni NATO i EU operacija i misija, ovo zapovjedništvo može sudjelovati i u drugim multilateralnim misijama, vježbama te obuci.

 

NATO

Foto: 1.  Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 819 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com