Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

Pod patronatom NATO saveza

Hrvatski vojnici i dalje u šest mirovnih misija

 

mirovne misije

 

Saborski Odbor za obranu jednoglasno je predložio Hrvatskom saboru da donese odluke o upućivanju dodatnih pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u šest mirovnih misija, u kojima hrvatski vojnici već sudjeluju više godina.Radi se o operacijama pod patronatom NATO saveza u Afganistanu i na Kosovu, tri UN-ove operacije - u Indiji i Pakistanu, Zapadnoj Sahari te Libanonu, kao i jednoj misiji pod patronatom EU - "Atalanta" u Somaliji,  izvijestio je Odbor državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić.

U operaciji u Afganistanu trenutno je 95 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, na Kosovu 24, u tri UN-ove misije 17, u Somaliji 14 pripadnika, a po predloženim odlukama u idućoj godini u Afganistan bi se moglo uputiti do sto pripadnika, na Kosovo do 40, u tri UN-ove mirovne misije do 23, a u Somaliju do 25 pripadnika, s mogućnošću rotacije.

Ne znači da će taj broj pripadnika i biti stvarno na terenu, rekao je Ivić. Članove Odbora izvijestio je da za sve predložene odluke postoji prethodna suglasnost predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OS Kolinde Grabar-Kitarović, pri čemu za donošenje odluka treba natpolovična većina zastupnika. U proračunu Ministarstva obrane za iduću godinu bit će planirana sredstva za provedbu spomenutih operacija, najavio je državni tajnik.

Ivić je pozdravio prijedlog SDP-ova Joška Klisovića da saborski odbori za obranu i za vanjsku politiku na zajedničkoj sjednici rasprave ukupnu strategiju sudjelovanja Hrvatske u mirovnim misijama. Stječe se dojam da često reaktivno sudjelujemo u operacijama, zna se dogoditi da "smo raspršeni" u operacijama s jednim ili dva čovjeka, kaže Klisović, propitujući je li to funkcionalno i u nacionalnom interesu.

Sabor bi spomenute odluke mogao donijeti već danas.

 

Foto: 1. Goran Jakus / Pixsell

Autor: HRT

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 358 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com