Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Srbija stoljeće i pol iza Europe
Pesimizam u Srbiji: 'Bit će nam potrebno 185 godina da dosegnemo standarde EU'

 
Srbija

Novosti iz svijeta

 

 

Srbiji će, nastavi li sadašnjim tempom, biti potrebno još više od stoljeća i pol da dosegne standarde zemalja Europske unije, ocijenio je u četvrtak bivši srbijanski ministar financija Dušan Vujović.

 

"Ako bi bruto nacionalni dohodak (BDP) nastavio rasti istim tempom kao u posljednjih 10 godina, od početka globalne krize, bit će nam potrebno 185 godina da dosegnemo realnu kupovnu moć 15 starih članica EU", ocijenio je Vujović u autorskom tekstu za novi broj beogradskog tjednika NIN.

...

Vujović je prognozirao da bi, bez potpunih institucionalnih reformi i "adekvatne ekonomske politike", zemlja u narednom razdoblju mogla biti suočena s ograničenim prostorom za gospodarski rast.

Bivši ministar financija kaže kako su svi ekonomski i politički akteri suglasni da je brži rast neophodan, ali da se razlike pojavljuju čim se postavi pitanje - kako to osigurati.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Institucionalne slabosti, tvrdi Vujović, ne odnose se samo na financijski sektor, već i na vladavinu prava - zbog nedovoljne neovisnosti sudstva, te sustava upravljanja u državi i javnom sektoru zbog netransparentnosti i korupcije.

Prvi put nakon što je u svibnju 2018. podnio ostavku na dužnost ministra financija, Vujović se oglasio svojim ocjenama i prognozama gospodarske situacije u zemlji o čijim je financijama brinuo četiri godine u dvije vlade - prvo u vrijeme dok je vladu vodio sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a potom i u vladi aktualne premijerke Ane Brnabić.

Dušan Vujović je dugogodišnji suradnik Svjetske banke, među ostalim i njezin predstavnik u Ukrajini, a kad mu je istakao mandat, mediji su ga u Srbiji 2000. spominjali kao ozbiljnog kandidata za guvernera Narodne banke Srbije.

 

 

Foto: 1. EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 311 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr