Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine
Mektić teško optužio Hrvatsku, stižu reakcije

 
Dragan Mektić

Novosti iz svijeta

 

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ustvrdio je u srijedu kako su "hrvatski obavještajci" bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista selefija, odnosno da su opravdane prijašnje izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tisućama islamističkih ekstremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti cijele regije. 17.50: Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najavio je u četvrtak kako će od sigurnosno-obavještajnih agencija u toj zemlji biti zatražena temeljita provjera medijskih tvrdnji o tome da su hrvatski obavještajci navodno pokušali prikazati BiH kao regionalnu bazu terorista. 

Upozorio je kako će u slučaju da se ti navodi dokažu smjesta biti poduzete odgovarajuće mjere.

16.12: Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović najavio je da će u državnom vrhu BiH inzistirati da se do kraja razjasne tvrdnje po kojima su hrvatski obavještajci provodili operaciju tajnog naoružavanja radikalnih islamista u BiH. 

- Ako bude to o čemu su pisali mediji, onda je to vrlo teška stvar i tražit će reakciju BiH, izjavio je Džaferović tijekom dana za bosanskohercegovačke medije u Bakuu, gdje je sudjelovao na jednoj konferenciji. Dodao je kako su i prije iz Hrvatske stizale izjave u kojima se "izmišljalo opasnosti" koje dolaze iz BiH, pri čemu je aludirao na tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o terorističkim prijetnjama.

- Hrvatska se prema BiH mora odnositi s uvažavanjem i poštovanjem, kao što se i BiH odnosi prema Hrvatskoj, kazao je Džaferović.

15.35: Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u četvrtak je poručio da nema namjeru komentirati "politikantske konstrukcije" ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine koji je rekao da je SOA pokušala angažirati pripadnike selefijskog pokreta za prenošenje oružja i eksploziva, dok je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo kako je cilj tih tvrdnji ugrožavanje uspješne suradnje dviju država. 

Ured predsjednice u četvrtak je kazao kako "nema namjeru uopće komentirati ove zlonamjerne, potpuno neutemeljene i politikantske konstrukcije". 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova istaknulo je da "u cijelosti odbacuje neosnovane i krajnje tendenciozne tvrdnje koje očito imaju cilj dovesti u pitanje uspješnu suradnju dviju država na području borbe protiv terorizma te negativno utjecati na daljnji razvoj sveukupnih odnosa Hrvatske i BiH kao dvije susjedne i prijateljske države".

Ministarstvo dodaje da Hrvatska kao članica Ujedinjenih naroda, Europske unije, NATO-a i Vijeća Europe ostaje potpuno opredijeljena kada je riječ o suzbijanju terorizma, u čemu će nastaviti surađivati sa susjednim državama i međunarodnim partnerima. 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

15.05: Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, također izravno terećen u novoj obavještajno-sigurnosnoj aferi između BiH i Hrvatske, rekao je pak sljedeće. 

- Pretpostavljam da su sudionici koji su sročili sve laži iznesene u tekstu tražili način kako skrenuti pozornost s priče o povratku BiH državljana koji su bili dio jedinica ISIL-a kao i okupljanja pripadnika ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu, a što nažalost ima odobrenje i određenih politika u BiH koje žele zaustaviti bilo kakav napredak i europski put, istaknuo je Krešić. 

14.41: Mato Đaković, bosanskohercegovački novinar koji je izravno pogođen navodima koji ga dovode u vezu s vrbovanjem selefija za prenošenje oružja i eksploziva, smatra kako je sve produkt nekog bolesnog uma. Prokomentirao je i navode u navedenom tekstu o tome da mu je hrvatski konzul Ivan Bandić, za kojeg se u tom tekstu tvrdi da je bio glavni koordinator ovih aktivnosti, dao na raspolaganje i službeni BMW. 

- Ja sam 11. siječnja kupio auto od čovjeka koji se zove Ivan Bandić i koji je konzul u Tuzli, nisam ga kupio od hrvatskog konzulata, već od privatne osobe, za što imam javnobilježnički zapis. Tek sam 8. ožujka dobio obračun poreza i carine iz Sarajeva i tog istog dana sam to platio, izjavio je Mato Đaković za bosanskohercegovački portal Klix.ba.

13.02: Jedan od prozvanih je i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Izvrnutim vrijednostima se skreće pozornost s ključnih tema u BiH. Manipulirati na takav način, to prelazi sve ono što se od tih ljudi očekivalo posljednjih godina. 

13.00: Dragan Mektić, komentirajući najavu da će ga o njegovim izjavama ispitati tužitelj, poručio je na televiziji N1 "kako njega nitko ne treba pozivati na razgovor". Rekao je da bi se Tužiteljstvo trebalo obratiti nadležnim sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.

12.35: - Moramo priznati da je riječ o kreativnoj manipulaciji. SOA je već dala priopćenje i odbacila sve insinuacije. Hrvatska je zemlja koja se bori protiv terorizma i surađuje s partnerima. BiH nam je partner i tako će i ostati. To je besmislica, koju u potpunosti odbacujem. Sva suradnja s tijelima u BiH je redovita i trajna. Naša je agencija tražila da se očituje o ovim navodima te da dobijemo širu sliku. Što se tiče involviranja diplomatskih predstavnika Hrvatske, to je još veći "nonsens", oni su ovdje da sukladno Bečkoj konvenciji rade svoj posao te se ne bave ničim drugim, poručio je premijer Andrej Plenković.

12.32: - Smatramo da svaka politička instrumentalizacija suzbijanja terorizma i sigurnosno-obavještajnog aparata BiH predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost Republike Hrvatske, EU-a i NATO-a, a posebice same BiH. Stoga smo od bosanskohercegovačke sigurnosno-obavještajne službe OSA-e zatražili službeno očitovanje o ovim neistinitim navodima, a o njima ćemo izvijestiti i naše međunarodne partnere, navode u SOA-i. 

12.29: Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je žurnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova BiH. Od pravosudnih tijela i policijskih agencija u BiH očekuju da poduzmu hitne mjere, a od Ministarstva vanjskih poslova BiH da uputi prosvjednu notu hrvatskoj vladi i zatraži njezino službeno očitovanje o "protuzakonitim aktivnostima njenog konzula u Tuzli". 

11.27: Predsjednik Saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić komentirao je navode da je SOA htjela angažirati selefije, a kako bi se potvrdile teze predsjednice Grabar-Kitarović vezano uz terorističku prijetnju u susjednoj BiH.

- Nažalost nije prvi put da ministar sigurnosti BiH daje bombastične izjave. Ovo mogu argumentirano reći jer ja da sam na njegovom mjestu, vjerojatno bi bilo uhićenih osoba koje su to napravile, bili bi izneseni dokazi. Od odgovornog ministra možete očekivati da o tome ne priča u medijima, već da policija uhiti počinitelja. To je jedan od pokušaja da se pošalje određena poruka ili vijest bez ikakvih argumenata. Ministarstvo vanjskih poslova će sigurno o ovome govoriti, a što se tiče Odbora, mi imamo obvezu zatražiti informacije.

Ostojić dodaje da je interes RH da je BiH stabilna zemlja te da ne može vjerovati da bi Hrvatska išla u naoružavanje islamskih skupina. Vjerojatno to služi za dnevnopolitičke situacije u BiH. Dodaje da će se idućega tjedna razgovarati s predstavnicima sigurnosnih službi.

11.15: Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju poduzet će hitne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U sklopu istrage ispitat će samog ministra Dragana Mektića. 

10.55: Saborski zastupnik Bojan Glavašević ističe da su uputili zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću vezano uz njegova saznanja o ovim pitanjima. Pitali su ga i je li konzul Bandić imao ikakvu službenu suradnju s novinarom RTRS-a te je li mu dano na korištenje službeno diplomatsko vozilo RH.

Uputili su i upit predsjedniku saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da se istraže navodi.

- Želimo reći u ime Kluba nezavisnih zastupnika da ove tvrdnje smatramo izuzetno ozbiljnima. Ovo zahtijeva promptnu provjeru. Ovdje nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke. Ako je u pitanju istina, to znači da je RH poticala terorizam na području druge države. U slučaju da je netočno, brine me zašto jedan visoki dužnosnik susjedne države iznosi neistine i ovakve kvalifikacije.

10.50: Bivši ministar unutarnjih poslova, nezavisni zastupnik Vlaho Orepić, komentirao je Mektićeve izjave. Kaže da je riječ o konkretnim tvrdnjama, konkretnim imenima i konkretnim postupcima te da to treba argumentirano potvrditi ili demantirati.

- To trebaju napraviti sigurnosne službe BiH i Hrvatske. To je jedinstven sigurnosni prostor kada su islamisti ekstremisti u pitanju. Sigurnosnih izazova po tom pitanju ima, ali nisu ni blizu onoj razini kako ih pokušavaju prikazati izborni gubitnici u BiH na čelu s gospodinom Čovićem. 

 

Mektićeve teške optužbe
Podsjetimo, Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića te novinara Radio-televizije Republike Srpske Matu Đakovića, koji slovi kao osoba bliska predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.


- Unazad nekoliko godina smo dokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje, izjavio je Mektić, kako ga navodi sarajevski portal Faktor.

Dragan Mektić tu je izjavu dao nakon što je drugi portal Žurnal prije tijekom dana objavio zamršenu priču u kojoj opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u mesdžide (islamske bogomolje) u toj zemlji donose oružje, što bi potom bilo prijavljeno policiji, a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista.

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju, uz konzula Bandića, bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ-a BiH, te pri tom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju tisuće članova.

Novinar RTRS-a upleten u cijelu priču?

Novinar Đaković opisan je, pak, kao osoba koja je pri tom bila svojevrsna veza s vlastima RS-a, kojima je također stalo do toga da eksploatiraju teze o opasnosti od radikalnih islamista u BiH, a njegova povezanost s konzulom Bandićem argumentirana je konstatacijom kako se on pod nejasnim okolnostima koristio službenim vozilom hrvatskog konzulata u Tuzli s diplomatskim pločicama.


Đaković je navodno bio taj koji je posredovao u tome da osobe koje bi vrbovali hrvatski obavještajci na teritoriju RS-a preuzmu pakete s oružjem. Ministar Mektić je ustvrdio kako su to točni navodi.

Mektić kaže da su svojim aktivnostima "presjekli" akciju hrvatskih službi.

Dragan Mektić je u razgovoru za Radiosarajevo.ba rekao da je cilj te akcije bio i potvrditi navode hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović o BiH kao potencijalnoj terorističkoj prijetnji. 

- Mogu potvrditi informacije da je SOA pokušala vrbovati više osoba, da tako kažem, selefijskog opredjeljenja. To su pokušali nakon izjava Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH puna terorista i oružja. Time bi se potvrdila i opravdavala njezina teza. 

Na pitanje novinara očekuje li da reagira Ministarstvo vanjskih poslova BiH prosvjednom notom ili sličnim potezom, kaže da to nije realno jer su unutar BiH "duboko podijeljeni te vođeni raznim interesima kako u BiH, tako i izvan nje".

 

 

Foto: 1. dnevno.ba

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 253 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com