Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Odvjetnici tvrde da je 'optužnica nerazumljiva'
Optuženi za ratne zločine u Lovasu niječu krivnju

 
Viši sud u Beogradu

Novosti iz svijeta

 

 

Pred odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedjeljak su započele završne riječi odvjetnika obrane i dvojice optuženika u sudskom procesu za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991. godine.
 

Opunomoćenici optuženika Saše Stojanovića i Zorana Kosjera negirali su krivnju svojih branjenika, ocjenjujući da "nisu dokazana kaznena djela" za koje se terete, te da je "optužnica nerazumljiva, neprecizna i neutemeljena".

...

Zatraživši oslobađajuće presude, obrana je ustvrdila kako “djela iz optužnice nisu individualizirana”, pa se ne zna točno tko je zapovjedio da hrvatski civili kao “živi štit” čiste minsko polje, niti se, kako su naveli odvjetnici, zna tko je zatim na njih otvorio vatru.

 Za Kosjera i Stojanovića tužiteljstvo je zatražilo devet, odnosno osam godina zatvora, a optuženi su za ubijanje civila, nečovječno postupanje, tjelesno i psihičko zlostavljanje i mučenje.

Okrivljeni Milan Devčić negirao je u završnim riječima da je bio zapovjednik lokalne policije u Lovasu od samog početka, odnosno od uspostavljanja tzv. lokalno - civilne vlasti, upitavši kako bi bilo moguće zapovijedati pored vojnih časnika bivše JNA koja je napala selo.

“Ako su bijele trake oko ruku i plahte na hrvatskim kućama ili uvođenje radne obveze ratni zločin, to nije bio izum u Lovasu već se primjenjivalo i u drugim mjestima, svuda gdje je bila JNA, pa i u Vukovaru”, rekao je Devčić, izražavajući "žaljenje zbog žrtava", te ustvrdivši kako je “i on sam žrtva”.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U opširnom izlaganju pred sudačkim vijećem optuženi Željko Krnjajić pokušavao je dokazati kako u Lovasu nisu ubijani civili “jer nema kuće iz koje nije bio najmanje jedan, a iz nekiih dva-tri člana obitelji koji su bili pripadnici hrvatskih postrojbi, Zbora narodne garde i milicije”.

Krnjajić je potom tvrdio kako je u mnogim kućama nađeno naoružanje, kao i da “nitko nije zapovjedio otvaranje vatre, već su to radili sami dragovoljci po potrebi samoobrane, ako je u njih pucano”.

Krnjajić je osporavao navode optužnice u kojoj je označen kao zapovjednik policije u Tovarniku, kao i iskaze svjedoka i materijalne dokaze o mjestima i dužnostima na kojima je bio.

Za Krnjajića i Devčića zamjenik javnog tužitelja za ratne zločine predložio je po 10 godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 23. travnja nastavkom izlaganja završnih riječi optuženih.

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu preminula zbog čega je broj žrtava u optužnici smanjen na 28.

 

 

 

Foto: 1. Danijel Soldo/CROPIX

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 406 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com