Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Potpisan Sporazum o suradnji na području zrakoplovstva i protuzračnim aktivnostima
Ministar Krstičević u službenom posjetu Mađarskoj

 
Krstičević

Novosti iz svijeta

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine boravi u službenom posjetu Mađarskoj.

Na Trgu heroja u Budimpešti održana je ceremonija svečanog dočeka te su ministri Hrvatske i Mađarske odali počast i položili vijenac kod Spomenika neznanom junaku.

Krstičević

...

Ministar Krstičević sastao se zatim u mađarskom Ministarstvu obrane s ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkőom. Na sastanku je naglašeno kako su Hrvatska i Mađarska susjedne zemlje koje imaju izvrsnu suradnju u području obrane. 

U Budimpešti su ministri Krstičević i Benkő potpisali Sporazum između Vlada Republike Hrvatske i Mađarske o suradnji u području zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti (CPO) i Pismo namjere za Multinacionalno Divizijsko zapovjedništvo – Centar (MND-C).

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o suradnji na području zrakoplovstva i protuzračnim aktivnostima kojim će se postići bolja učinkovitost i efikasnija i fleksibilnija provedba zajedničkih zadaća hrvatskog i mađarskog zrakoplovstva, koje su definirane u okviru NATO-a.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Naime, potpisani Sporazum daje stalni legitimitet provedbi letačkih aktivnosti  jedne zemlje u zračnom prostoru druge zemlje bez prethodne najave i diplomatskog odobrenja (Diplomatic Clearance). U Sporazum su uključeni i letovi zrakoplova za potragu i spašavanje te druge usluge (meteo potpora, aerodromske usluge, usluge kontrole leta i dr.).

Također, ministar Krstičević osvrnuo se i na potpisano Pismo namjere o uspostavi Multinacionalnog Divizijskog zapovjedništva – Centar istaknuvši kako je u Hrvatskoj prepoznat potencijal mađarskog prijedloga suradnje u okviru Centra u čijoj uspostavi Hrvatska vojska sudjeluje ravnopravno od same inicijative kao jedan od osnivača.

Mađarski ministar Benkő također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma i Pisma namjere. Istaknuo je važnost potpisivanja Sporazuma nakon višegodišnjeg usuglašavanja, koji je dobar za obje države i jača sposobnosti NATO-a.

Također, ministar Benkő uputio je čestitke ministru Krstičeviću povodom 10 godina članstva Hrvatske u NATO savezu i pohvalio napore Hrvatske u povećanju izdvajanja za obranu.

Krstičević

Ministar Krstičević također je uputio mađarskom kolegi čestitke povodom obljetnice 20. obljetnice članstva Mađarske u NATO-u. 

Osvrnuvši se na obilježavanje 10. obljetnice članstva RH u NATO-u, Krstičević je istaknuo kako će se u Hrvatskoj  održati  međunarodna vojna vježba Immediate Response, u kojoj će sudjelovati oko 1600 pripadnika Oružanih snaga iz 12 zemalja, među kojima i mađarski vojnici. U tom kontekstu, ministar je istaknuo kako vježba počinje u svibnju 2019. u Hrvatskoj, a završetak vježbe planiran je na teritoriju Mađarske. Vježba je značajna za obje države, prvenstveno u kontekstu vojne mobilnosti i prelaska državne granice i jačanja interoperabilnosti vojski. 

Ministri su izrazili zadovoljstvo izvrsnom suradnjom u području obrane, koja je potvrđena i zajedničkim sudjelovanjem u budućem Multinacionalnom središtu za obuku timova zračnih specijalnih snaga u Zadru i Regionalnom zapovjedništvu za specijalne operacije u Mađarskoj. 

Ministri Hrvatske i Mađarske razgovarali su i o budućem predsjedanju Hrvatske EU 2020. godine, a ministar Krstičević uputio je poziv mađarskom ministru da 2020. godine posjeti Hrvatsku.

Foto:  MORH / I. Firšt

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 533 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com