Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

MORH reagirao na članak tjednika Nacional

Krstičević: Vodi se specijalni rat protiv 4. gardijske brigade

 

Krstičević

 

Ministarstvo obrane (MORH) reagiralo je na članak tjednika Nacional, u kojem piše da je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević prijavljen za ratni zločin nad srpskim civilima u BiH tijekom akcije Maestral. MORH poručuje da se radi o nizu laži, kleveta i neistina. 

Ministar obrane Damir Krstičević ističe da 13. rujna 1995., kada se prema Nacionalovim tvrdnjama dogodio navodni zločin u selu Bravnice nedaleko od Jajca, 4. gardijska brigada uopće nije bila u BiH, nego u svom sjedištu u Splitu. Smatra da je riječ o pokušaju destabilizacije i "specijalnom ratu" protiv 4. gardijske brigade, njega kao zapovjednika, ali i protiv Hrvatske.Zašto taj tjednik to radi, zašto nas želi destabilizirati i za čije interese - ne znam. Ja mu samo poručujem da u tome neće uspjeti, rekao je Krstičević.

Urednik Nacionala, Berislav Jelinić, odgovorio je i između ostalog kazao: Ako je on to rekao kao privatna osoba to ima jednu dimenziju. Ako je on to rekao kao potpredsjednik Vlade za nacionalnu sigurnost ja to doživljavam kao dosad najotvorenije izgovorenu prijetnju slobodi medija u Hrvatskoj.

MORH: Tjednik Nacional objavio je niz laži, kleveta i neistina o Krstičeviću

Krstičevića se neosnovano, neutemeljeno i bez ijednog dokaza optužuje za navodni masakr 32 izbjeglice koji su, kako se navodi u tekstu, počinili pripadnici Hrvatske vojske 13. rujna 1995. godine. Naslovom i sadržajem teksta, u kojem je iznesen niz laži i dezinformacija, grubo je oklevetan umirovljeni general Damir Krstičević, i to kao čovjek, hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, te kao ministar obrane Republike Hrvatske, stoji u reakciji MORH-a. 


Iz MORH-a naglašavaju da je autorici teksta i prije objave odgovoreno da Krstičević, kao ni 4. gardijska brigada HV-a, u razdoblju koje se navodi u tekstu nisu bili na području gdje su se dogodili navodni zločini i ni na koji način nisu povezani s navodnim događajima. Naime, 4. gardijska brigada u operaciji Maestral bila je angažirana na zadaći u području između gradova Glamoča i Šipova. Zadaća je započela 8. rujna 1995. godine i trajala je do 10. rujna 1995., kada se 4. gardijska brigada s navedenog područja razmješta u matičnu bazu Split (vojarna Dračevac). Iz toga je razvidno da 13. rujna 1995. godine 4. gardijska brigada nije bila na području mjesta Bravnice u BiH, već je tri dana prije razmještena u vojarnu Dračevac u Splitu, udaljenu preko 200 kilometara od navedenog područja, ističe MORH.

Ove činjenice jasno govore o pokušaju plasiranja neistina i neutemeljenih optužbi, kojima se nanosi šteta ugledu i časti ministra obrane Damira Krstičevića, 4. gardijske brigade i Republike Hrvatske, poručuju iz MORH-a.

Krstičević će, doznaje Hina, zbog toga slučaja podnijeti privatnu tužbu.

Osim Ministarstva obrane, uz Damira Krstičevića, ratnog generala, čvrsto su stali i premijer Andrej Plenković i ministar branitelja Tomo Medved 

Ovo je jedna od informacija u medijskom prostoru koja, pretpostavljam, za cilj ima njegovo političko diskreditiranje. Mislim da od toga na kraju neće biti ništa,
kazao je Andrej Plenković novinarima na Međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji Zagreb 2016. Ono što je pozicija Vlade je vrlo jasno da se sva kaznena djela, svi eventualni zločini, trebaju istražiti. Procesuiranje onih koji su za njih odgovorni, to u odgovarajućem pravnom postupku treba biti, ali manipuliranje informacijama koje bi u pozadini imale političku destabilizaciju nešto je što kao predsjednik Vlade ne prihvaćam, dodao je premijer.

Ministar branitelja Tomo Medved objavio je priopćenje u kojem  između ostalog stoji da kao ministar hrvatskih branitelja ovim putem najoštrije osuđujem najnovije i neprovjerene objave u jednom tjedniku koje smatram obmanama i lažima na račun hrvatskog generala, zapovjednika pobjedničkih snaga Hrvatske vojske, potpredsjednika Vlade Repubike Hrvatske i ministra obrane RH koje su po splitskom sporazumu usuglašene potpisom između predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i predsjednika BiH g. Alije Izetbegovića. Ove najnovije medijske napade smatramo napadom na institucije hrvatske države. Mi, hrvatski branitelji nećemo dozvoliti iskrivljavanje povijesnih činjenica i lažne napade na zapovjednike i pripadnike Hrvatske vojske koje su doprinijele uspostavi mira u RH i BiH.

Foto: HRT.hr

Autor: HRT.hr

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 307 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com