Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

U sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom
Ministar Krstičević u službenom posjetu Slovačkoj

 
Slovačka

Novosti iz svijeta

 

 

U sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 15. i 16. travnja 2019. godine boravi u službenom posjetu Slovačkoj Republici, gdje se sastao s ministrom obrane Petrom Gajdošem.

 

Ministar Krstičević prvi je hrvatski ministar obrane koji je nakon sedam godina posjetio Slovačku. 

...

Na sastanku je naglašeno kako su Hrvatska i Slovačka prijateljske zemlje koje imaju izvrsne bilateralne odnose te dobru suradnju u području obrane.

Slovački ministar Gajdoš istaknuo je kako su Slovačka i Hrvatska zajedno u NATO-u, Europskoj uniji i sudjelovat će u Europskoj borbenoj skupini V4 zajedno sa Češkom, Mađarskom i Poljskom. 

Ministri  Krstičević i Gajdoš razgovarali su o predsjedanju Europskom unijom, bilateralnoj obrambenoj suradnji Hrvatske i Slovačke te sudjelovanju u zajedničkim projektima Europske unije i NATO-a.

Ministar Krstičević naglasio je da će Hrvatska u prvoj polovici 2020. godine predsjedati Europskom unijom što za Hrvatsku predstavlja veliku odgovornost i izazov za koji se intenzivno pripremamo. „Zahvaljujem Slovačkoj na prenošenju njezinih iskustava tijekom predsjedanja Europskom unijom koja će nam uvelike pomoći u pripremi i predsjedanju“, rekao je ministar Krstičević.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Slovački ministar Gajdoš rekao je kako je za uspješno predsjedanje Europskom unijom ključna kvalitetna priprema s obzirom na to da je riječ o svojevrsnom ispitu za svaku novu državu članicu.

Ministar Krstičević najavio je kako će prioriteti Hrvatske tijekom predsjedanja biti izgradnja sposobnosti i provedba obrambenih inicijativa Europske unije, jačanje suradnje Europske unije i NATO-a i transatlantske veze, kao i jačanje industrijske dimenzije obrane te zajednička sigurnosna i obrambena politika na prostoru Jugoistoka Europe.

"Hrvatska i Slovačka također su zajedno u NATO-u i ovom prigodom upućujem čestitke povodom 15 godina članstva Slovačke u NATO Savezu", istaknuo je Krstičević.

- sadržaj se nastavlja -

Slovačka

Ministri su naglasili kako Hrvatska i Slovačka potvrđuju svoju predanost očuvanju globalne sigurnosti svojim doprinosom u NATO misijama u Afganistanu i NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence) na Baltiku, a zajedno sudjeluju i u Konceptu vodećih nacija pod vodstvom Njemačke.

„Trenutno zajedno sudjelujemo u dva PESCO projekta – Vojna mobilnost i Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama u sklopu europskih obrambenih inicijativa te time dokazujemo važnost europske vojne suradnje, uz nužnu komplementarnost s NATO-om“, zaključio je Krstičević.

Na sastanku se razgovaralo i o unaprjeđivanju suradnje dvaju ministarstava i oružanih snaga kroz razmjenu iskustava u području vojno-tehničke suradnje, suradnje specijalnih snaga, zrakoplovstva, vojne izobrazbe i suradnje obrambenih industrija.  

Ovom prigodom, ministar je pozvao slovačkog kolegu u službeni posjet Hrvatskoj i najavio potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji sa Slovačkom. 

U sklopu dvodnevnog boravka u Bratislavi ministar Krstičević sastao se i s predsjednikom parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost Antonom Hrnkom.

Foto:  Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 456 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com