Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Poslano pismo Glavnom tajniku UN-a da Hrvatska krši ili ne poštuje Sporazum
Komšić: Hrvatska mora poštovati Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ

 
Komšić

Novosti iz svijeta

 

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upozorio je Hrvatsku kako bi joj bilo bolje da "ne povlači nikakve nove poteze" u odnosu na status imovine bosanskohercegovačkih tvrtki na svom teritoriju jer će time samo ubrzati donošenje odluke da se taj problem nađe pred nekim od međunarodnih sudova, prenijelo je sarajevsko "Oslobođenje".


Reagirajući na zaključenje javnog poziva hrvatskog Ministarstva za državnu imovinu za davanje u zakup objekata u vlasništvu pravnih osoba iz BiH koji zbog neriješenih imovinskih odnosa već desetljećima propadaju, Komšić je kazao kako u BiH i dalje očekuju da Hrvatska poštuje obveze koje proistječu iz sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ te kako ne kane sklapati nikakve nove bilateralne sporazume kojima bi se ovaj problem tretirao.

...

Predsjedništvo BiH u sadašnjem sazivu je već na svojoj prvoj sjednici u prosincu 2018. godine usvojilo zaključak o provedbi Aneksa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i mjerama koje treba poduzeti kako bi se zaštitila bosanskohercegovačka imovina u Hrvatskoj.

Predsjedništvo BiH odlučilo je zatražiti i održavanje izvanredne sjednice Stalnog zajedničkog povjerenstva država-sljednica bivše SFRJ na kojoj bi se raspravilo ovo pitanje.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Komšić je kazao kako je ovime načinjen prvi korak imajući u vidu međunarodne konvencije kojima se reguliraju međusobni odnosi suverenih država.

- Zaključili smo da se uputi nota Glavnom tajniku UN-a kao depozitaru međunarodnih sporazuma kako bismo ga obavijestili da Hrvatska krši ili ne poštuje Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ kojim su uređena pitanja imovine svih ex-republika. Pismo je otišlo i imamo potvrdu da je o njemu Glavni tajnik UN-a upoznat, kazao je Komšić.

Podsjetio je da je jedan od zaključaka Predsjedništva BiH bio i to da se uputi pismo predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi im se ukazalo na to da se Hrvatska mora pridržavati sporazuma o sukcesiji SFRJ, što je akt višeg reda u odnosu na domaće zakonodavstvo.

- Htjeli smo posebno istaknuti da BiH nema nema namjeru ulaziti u bilo kakve dodatne bilateralne sporazume, izjavio je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Foto:  1. scrshot HRT

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 243 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com