Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

"Postoji izniman potencijal za suradnju u energetici, poljoprivredi, obrani, kibernetičkoj sigurnosti i znanosti"

 
Izrael
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u četvreodnevnom je državnom posjetu Izraelu.

 

Odnosi Hrvatske i Izraela pretvaraju se u strateško partnerstvo, poručili su u Jeruzalemu predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin domaćin, izraelski predsjednik Ruben Rivlin. 

...

Hrvatskoj je Rivlin zahvalio na stalnoj potpori u međunarodnim organizacijama.

- Pod vašim vodstvom Hrvatska je snažan saveznik Izraela u međunarodnim institucijama. U UN-u se već desetljećima provodi antiizraelska kampanja, tome treba stati na kraj. Hvala vam što se suprotstavljate mržnji prema Izraelu, istaknuo je izraelski predsjednik.

- Prošle godine pokušali smo ostvariti važnu i složenu suradnju s Hrvatskom. Nažalost, nije nam baš uspjelo. Ali naši odnosi ostaju čvrsti i zajedno možemo prevladati teškoće. Vaš posjet daje mi nadu da ćemo pronaći nove načine suradnje. Vjerujem da naše prijateljstvo trebamo pretvoriti u strateško partnerstvo. Postoji izniman potencijal za suradnju u energetici, poljoprivredi, obrani, kibernetičkoj sigurnosti i znanosti, naglasio je Rivlin. 

Hrvatska predsjednica rekla da će i dalje biti glas potpore i tijekom predsjedanja vijećem Europske unije. 

- Naše će zemlje ostati saveznici i partneri te ćemo i dalje surađivati u svim područjima. Hrvatska je uvijek stajala uz Izrael i to će i ubuduće činiti, poručila je Grabar-Kitarović.

- Naši prijateljski odnosi bit će dodatno ojačani potpisivanjem memoranduma o razumijevanju s memorijalnim centrom Yad Vashem i suradnjom u obrazovanju vezanom uz holokaust. Taj proces traje od 2005. i dosad je oko 350 hrvatskih učitelja bilo zbog toga u Yad Vashemu, a još oko 750 ih je u Hrvatskoj prošlo edukaciju o podučavanju o holokaustu, dodala je. 

Posebno su se osvrnuli na propalu kupnju zrakoplova F-16. Hrvatska je predsjednica izrazila žaljenje što je kupnja zrakoplova propala ističući kako je to trebao biti dobar osnov za daljni razvoj suradnje dviju država.

- Ali to nas neće obeshrabriti u daljnoj izgradnji naših dobrih odnosa i straterškog partnerstva, poručila je. 

Grabar-Kitarović posjetila je i Yad Vašem, gdje je zapalila vječni plamen žrtvama holokausta i položila vijenac na ploču ispod koje je pepeo žrtava iz nacističkih logora smrti, te poručila kako ne smijemo zaboraviti  da se ne bi opet dogodilo.

Danas će se sastati i s izraelskim premijerom, čelnikom Knesseta te ministrom vanjskih poslova i prometa. 

Jučer je svoj posjet počela u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu te susretom s hrvatskim franjevcima, kojima je uručila povelju Republike Hrvatske u znak zahvalnosti za njihov doprinos očuvanju duhovne tradicije kršćanstva.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 224 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr