Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Bitka za politički opstanak premijera Benjamina Netanyahua

 
Izrael
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

 

Izraelci su u utorak počeli izlaziti na druge izbore u pet mjeseci, a oni bi se mogli pretvoriti u bitku za politički opstanak premijera Benjamina Netanyahua. 


Benjamin Netanyahu je izraelski premijer s najdužim stažem, ali u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri, kada nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata. 

...

Ne želeći riskirati da predsjednik Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekom drugom, Netanyahu, koji bi u idućim tjednima mogao biti optužen za korupciju, odlučio se na nove izbore. 

Birališta su otvorena u 07 sati po lokalnom vremenu i zatvarju se u 22 sata. Pravo glasa ima oko 6,4 milijuna birača. U osigranju 10.700 biračkih mjesta sudjeluje oko 18.000 policajaca. 

Završne ankete ukazuju na još jednu tijesnu utrku Likuda i centrističkog saveza Plavih i bijelih koji vodi bivši vojni zapovjednik Benny Gantz.  Prema anketama Netanyahuova stranka i Gantzov blok mogli bi dobiti po 32 mandata u parlamentu. 

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. I opet, izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovo biti referendum o Netanyahuu. 

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima, tema je koja dominira zadnjim danima kampanje. 

Bez obzira na to koliko mandata osvojili u parlamentu sa 120 mjesta koalicija će biti nužna. 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 401 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr