Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

SVIJET

Dodik smatra da ranije odluke Predsjedništva BiH o perspektivi NATO-a više ne vrijede pa je poručio drugima da uvedu BiH u NATO, ali bez Srba

 
NATO
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Rusija je uz petak "izrazila žaljenje" zbog težnje Bosne i Hercegovine da postane članicom NATO-a, priopćilo je rusko veleposlanstvo u Sarajevu reagirajući na novi val rasprava bosanskohercegovačkih političara na temu približavanja Savezu.

 

"Sa žaljenjem bilježimo konstantne pokušaje uvlačenja naroda BiH u orbitu vojno-političke sjevernoatlantske alijanse. Željeli bismo skrenuti pozornost na činjenicu da svi koji su upoznati s realnom situacijom u suvremenoj BiH mogu vidjeti da nema ni naznake konsenzusa u bosanskohercegovačkom društvu u pogledu članstva u NATO-u", navodi veleposlanstvo. Oglasilo se pošto su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Milorad Dodik ponovno javno polemizirali o članstvu u NATO-u.

...

Novi krug višegodišnje rasprave potaknule su izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je ranije ovaj tjedan na međunarodnom forumu optužio SAD i neke vodeće zapadnoeuropske države da od bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka, koje su pod njihovim utjecajem, "traže da osiguraju uspostavu unitarne države BiH" kako bi je onda "uvukli" u NATO.

"Cilj je jednostavan: uvesti Bosnu u NATO", izjavio je Lavrov.

Komšić je na tu izjavu reagirao podsjetivši Lavrova da je za svog zadnjeg boravka u BiH doista kazao kako se Moskva protivi širenju NATO-a, no da će poštovati odluku koju BiH donese.

"Odluka institucija ove zemlje, jednoglasna odluka Predsjedništva BiH koja nikada nije opozvana, povučena ili promijenjena, jest da BiH želi biti članica NATO saveza", kazao je Komšić.

Pozvao je Lavrova da poštuje riječi koje je sam izgovorio.

Komšića je zbog toga Dodik optužio da uporno niječe činjenicu da se Republika Srpska jasno opredijelila za politiku vojne neutralnosti. Dodik smatra da ranije odluke Predsjedništva BiH o perspektivi NATO-a više ne vrijede pa je poručio drugima da uvedu BiH u NATO, ali bez Srba, ako misle da to mogu izvesti.

Rusku politiku prema BiH pohvalio je kao dosljednu.

"To bi i Komšić i ostali trebali poštivati. Nije stav RS u vezi s NATO-ovim integracijama stav Ruske Federacije, to je stav RS-a, a o razlozima za takvu odluku govorili smo više puta", rekao je Dodik.

Na tu njegovu konstataciju pozvalo se i rusko veleposlasntvo u svom priopćenju.

"Očito je da se jedan od konstitutivnih naroda države protivi članstvu u ovom vojnom bloku, nije zaboravio malignu ulogu koju je Alijansa odigrala tijekom sukoba u BiH i na Kosovu 1995. i 1999. godine, protivi se integraciji u NATO-u, što je, s točke gledišta logike i zdravog razuma, sasvim razumljivo", priopilo je rusko veleposlanstvo u Sarajevu.

"Umjetno uvlačenje BiH u euroatlantsku orbitu potkopava unutarnju političku stabilnost, stvara nove podjele i protivno je logici Daytonskog sporazuma u kojem je predviđeno donošenje vitalnih odluka isključivo na temelju konsenzusa između triju konstitutivnih naroda", zuključuje rusko veleposlanstvo u priopćenju.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 279 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr