Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Džaferović, Komšić i drugi misu za bleiburške žrtve proglasile provokacijom i prikrivenim pokušajem rehabilitacije ustaškog režima

 
Bleiburg
 

 

Novosti iz svijeta

 

Hrvatima katolicima šalje se poruka da nisu jednakopravni i slobodni u BiH, poručilo je glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH u nedjelju u odgovoru na pozive da vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić otkaže misu za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu idućeg tjedna.

 

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te gotovo sve političke stranke sa sjedištem u Sarajevu kao i Židovska zajednica BiH te SABNOR i PEN centar BiH misu za bleiburške žrtve proglasile provokacijom i prikrivenim pokušajem rehabilitacije ustaškog režima pozvavši kardinala Puljić da misu otkaže, iz HNS-a koji koordinira djelovanje stranaka s hrvatskim predznakom oglasili su se izjavom u kojoj su ustvrdili kako su to zapravo napadi na sve Hrvate.

...

"Ovakve reakcije dijela političkog, medijskog i 'intelektualnog' Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima", priopćeno je iz Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Protivljenje misi 16. svibnja u sarajevskoj katedrali ocijenili su napadom na Katoličku crkvu i kardinala Puljića, te su pozvali bošnjačke političke dužnosnike 'da se suzdrže od vrijeđanja svetih vjerskih obreda i hrvatskog naroda u BiH'.

HNS se u priopćenju posebice obrušio na Komšića optužujući ga da, nakon što je u državni vrh izabran mimo volje Hrvata, sada pokušava ograničiti slobodu vjere i narušiti autonomiju Crkve.

HNS BiH jedan je od suorganizatora obilježavanje 75. obljetnice bleiburške tragedije dok je pokrovitelj Hrvatski sabor.

Sveta misa u sarajevskoj je katedrali ove godine planirana kao sastavni dio komemoracije koja se zbog epidemije koronavirusa ove godine ne može održati na Bleiburgu. U Crkvi su zaključili kako je logično da kardinal Puljić koji je trebao predvotii misu na Bleiburgu u takvim okolnostima to učini u Sarajevu u katedrali čiji je biskup.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 188 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com