Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Peking kaže da su potrebne mjere kojima bi se zaustavila prijetnja islamske militantnosti
Kina od 2014. uhitila 13.000 'terorista' u Xinjiangu

 
Kina

Novosti iz svijeta

 

 

Kineske vlasti su od 2014. uhitile gotovo 13.000 'terorista' u udaljenoj zapadnoj pokrajini Xinjiang, objavljeno je u ponedjeljak, u poduljim policijskim smjernicama u kojima se brane kontroverzne državne mjere u svrhu islamske deradikalizacije.
 
 

Kina se suočava sa sve jačom međunarodnom kritikom zbog uspostave objekata koje Ujedinjeni narodi opisuju kao prihvatne centre u kojima drži više od milijun Ujgura i ostalih muslimana. Peking kaže da su potrebne mjere kojima bi se zaustavila prijetnja islamske militantnosti te svoje centre zove 'centrima za stručno osposobljavanje'.

...

Pravne vlasti usvojile su politiku koja 'uspostavlja pravu ravnotežu između sućuti i oštrine', poručuju vlasti u svojim smjernicama.

Od 2014. Xinjiang je 'uništio 1588 nasilnih i terorističkih bandi, uhitio 12.995 terorista, zaplijenio 2052 eksplozivne naprave, kaznio 30.645 ljudi za 4858 nezakonitih vjerskih aktivnosti i zaplijenio 345.229 kopija nezakonitih vjerskih materijala', precizira se u smjernicama.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Samo manjina među sankcioniranim osobama - primjerice čelnici terorističkih skupina - dobiva strogu kaznu, objašnjavaju vlasti. Ostali, na koje je utjecao ekstremistički način razmišljanja, dobivaju obrazovanje i obuku kako bi ih se poučilo o pogreškama u njihovu svjetonazoru, objašnjava se u smjernicama.

Na skupu glavne izgnane skupine, svjetskom kongresu Ujgura, te se smjernice u cijelosti odbijaju.

'Protuterorizam je politički izgovor za represiju nad Ujgurima. Stvarna svrha te takozvane deradikalizacije je eliminirati vjeru i provesti potpunu sinifikaciju', ističe se u izjavi glasnogovornika ujgurskoga kongresa.

 

 

 

Foto: 1. EPA/ALEX HOFFORD

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 259 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com