Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 Prenosimo - Crne MmbePRESS

PRENOSIMO

Informacije o smrtnoj kazni su državna tajna

U Kini prošle godine izvršeno više smrtnih kazni nego u ostatku svijeta

 

Amnesty International

 

 

PRESS  (Prenosimo)

 

U Kini je lani izvršeno više smrtnih kazni nego u cijelom svijetu zajedno, objavio je Amnesty International u izvješću za 2016. Naglašava da je nemoguće doći do točnih podataka jer se smrtna kazna u Kini smatra državnom tajnom.


U Kini je samo prošle godine izvršeno nekoliko tisuća smrtnih kazni. U ostatku svijeta provedene su 1032 egzekucije, navodi Amnesty u godišnjem izvješću. Procjene nisu u skladu sa službenim podacima koje je objavila Kina i u kojima stoji da je između 2014. i 2015. usmrtila 85 ljudi.

Nemoguće je dobiti točne podatke koji bi pokazali smanjuje li se ili povećava broj egzekucija u Kini, unatoč tvrdnjama kineskih vlasti da se njihov broj smanjuje, rekao je Nicholas Bequelin, regionalni direktor AI-ja za istočnu Aziju. Pozvao je vladu da objavi točne podatke. 

U Kini su informacije o smrtnoj kazni državna tajna. Postoji 46 kaznenih djela za koje je predviđena smrtna kazna u toj zemlji. Prva tri su ubojstvo, pljačka i kaznena djela povezana s drogom. 

Globalno gledano, zemlje se odmiču od smrtne kazne, u 141 osuđeni na tu kaznu su abolirani zakonski ili u praksi. Prošle je godine broj izvršenih smrtnih kazni u svijetu pao za 37 posto u odnosu na 2015. Uz Kinu, još četiri zemlje - Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan - odgovorne su za 87% zabilježenih egzekucija. Ipak, Iran je lani smanjio broj izvršenih kazni za 42%, a Pakistan za 73%. Broj izvršenih smrtnih kazni u SAD-u lani je bio najmanji u povijesti - izvršeno je 20 smrtnih kazni, što je pet puta manje nego 1999.

 

foto: Twitter

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Autor: UCM

Izvor: AI/HRT

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 257 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr