Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Udovice genocida u Srebrenici nadaju se da će umrijeti u zatvoru, a bosanski Srbi ga smatraju junakom
Karadžićevo suđenje završava, podjele u BiH ostaju

 
Radovan Karadžić

Novosti iz svijeta

 

 

Udovice genocida u Srebrenici nadaju se da će umrijeti u zatvoru, a bosanski Srbi ga smatraju junakom. Uoči pravomoćne presude za ratne zločine, Radovan Karadžić i dalje dijeli zemlju koju je otjerao u rat.

 

Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT) u srijedu popodne će u Haagu objaviti pravomoćnu presudu.

...

Radovan Karadžić je u prvom stupnju osuđen na 40 godina zatvora.

Optužen je za genocid u Srebrenici i druge brojne zločine u BiH, uključujući zloglasnu opsadu Sarajeva.

Među bosanskim Srbima on je i dalje jedan od "junaka", kao i bivši vojni zapovjednik i također haaški osuđenik Ratko Mladić, jer vjeruju da je spasio njihovu etničku zajednicu tijekom rata u BiH.

Na Palama, Karadžićevom uporištu istočno od Sarajeva, mjesne vlasti prije nekoliko su dana po njemu nazvale sveučilišni kampus.

Iako je malo Srba spremno govoriti o tome, 58-godišnji ratni veteran Janko Šešlija, iznosi većinsko mišljenje: "Suđenje je namješteno. Presudu će diktirati velike sile".

Vlada Republike Srpske prije dvije godine Karadžića je čak i odlikovala, a ujedno negira da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, izazivajuću osudu Zapada.

Za Nedžada Avdića, jednog od rijetkih preživjelih iz Srebrenice, haška presuda ključna je za suprotstavljanje pokušajima da se prepravi povijest.

"Nakon presude oni više neće moći negirati što se ovdje dogodilo, negirati da smo imali očeve i braću koji su pogubljeni", kazao je Avdić.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Lakše u duši

Avdić misli na ljude poput Dušana Pavlovića, koji radi za srpsko povjerenstvo sa zadaćom da ponovo "istraži" što se dogodilo u Srebrenici. Pavlović je napisao knjigu kojom, kako kaže, "demistificira" pokolj i tvrdi da je većina ubijenih u Srebrenici stradala u borbi ili u minskim poljima.

On nije jedini koji piše alternativnu povijest. I gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić kaže da su tamošnje žrtve "dio projekta njihovih političkih čelnika da žrtvuju vlastiti narod kako bi dobili podršku međunarodne zajednice".

Za Avdića je presuda dio bitke za istinu.

"Sama presuda i činjenice koje će ustanoviti važnije su od Karadžićeve sudbine", rekao je.

Pravomoćna presuda ratnom političkom čelniku bosanskih Srba trebala bi zaključiti jedno poglavlje rata. Ali vrijeme otkako je završio nije donijelo nikakvo pomirenje među etničkim skupinama koje su tada ratovale, piše AFP.

Bošnjaci, Srbi, Hrvati i dalje uglavnom žive u svojim enklavama, a njihovi se čelnici drže na vlasti potpirujući strah i etničke podjele, dodaje francuska agencija.

Momčilo Krajišnik, Karadžićeva desna ruka koja je i sama proglašena krivom i osuđena na 20 godina zatvora za ratne zločine, i danas brani svojeg bivšeg šefa. "Poznajem Radovana Karadžića i radio sam s njim. Siguran sam da nije želio rat i da nije kriv što je izbio". "To ja mislim i to Srbi misle", naglasio je Krajišnik.

 

Za udovice ubijenih u Srebrenici rane su još uvijek svježe.

"Ništa ne može ublažiti bol i ispuniti prazninu", kaže danas 75-godišnja Vasva Smajlović. "Ali mislim da će mi u duši biti malo lakše kada čujem da on neće na slobodu", rekla je.

 

 

 

Foto: 1. Avangarda

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: AFP/Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 573 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com