Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

Dvodnevni sastanak NATO-vih ministara
Washington: 70. godišnjica NATO saveza

 
NATO

Novosti iz svijeta

 

 

Ministri vanjskih poslova država NATO-a okupit će se u srijedu u Washingtonu na dvodnevnom sastanku na kojemu će obilježiti 70. godišnjicu tog saveza i voditi pregovore o njegovoj prilagodbi modernim izazovima.

 

Ministri, među njima i hrvatska ministrica Marija Pejčinović Burić, razgovarat će o sve većoj prijetnji Rusije kao i o situaciji u Afganistanu u kojem su NATO-ve snage prisutne od 2001. godine.

...

Namjere NATO članice Turske da ove godine kupi napredni ruski raketni sustav S-400 izazvao je zabrinutost u Washingtonu čiji dužnosnici upozoravaju da bi to potaknulo sankcije.

Američki predsjednik Donald Trump posebno je usredotočen na povećanje izdvajanja za obranu NATO članica, na dva posto BDP-a. SAD ističe kako trenutno samo sedam članica zadovoljava taj uvjet.

Američki čelnik optužuje europske države da iskorištavaju SAD jer se oslanjaju na Washington za svoju sigurnost.

Prije početka ministarskog sastanka koji će se simbolički održati u istoj prostoriji u Washingtonu gdje su dvanaest država 1949. potpisale Sjevernoatlantski ugovor, glavni tajnik Jens Stoltenberg će se obratiti američkom Kongresu.

Stoltenberg se u utorak sastao s Trumpom, zahvalio mu na njegovoj "snažnoj predanosti NATO-u" i priznao njegove zasluge za povećanje izdvajanja među članicama.

Američki predsjednik oštro je napadao Sjevernoatlantski savez, tražeći bolju "raspodjelu tereta" u kojoj će europske zemlje više izdvajati za zajedničku obranu umjesto da, govorio bi, žive na račun golemih američkih vojnih troškova.

U utorak je ublažio svoju kritiku prema NATO-u, istaknuvši da je ostvaren "sjajan napredak " i da je savez puno snažniji.

"Nakon mog dolaska na dužnost, naglo raste" izdvajanje za obranu, "ljudi plaćaju i sretan sam" zbog toga, rekao je nakon susreta sa glavnim tajnikom, prenosi agencija France Presse.

Napose je isticao da svaka vlada mora najkasnije do 2024. izdvajati za obranu 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sukladno pravilu utvrđenom prije pet godina. Ponajprije je smjerao na Njemačku koja je još daleko od tog cilja jer je do 2024. predvidjela izdvajanje od 1,5 posto.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina/N1

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 216 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr