Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

U okviru Europske unije, Hrvatska i Bugarska zajedno sudjeluju u tri PESCO projekta: Vojna mobilnost, Logistička središta i Pomorski nadzor
Ministar Krstičević u službenom posjetu Bugarskoj

 
Bugarska

Novosti iz svijeta

 

 

U sklopu priprema za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević 2. i 3. svibnja  2019. godine boravi u službenom posjetu Republici Bugarskoj.

 

U bugarskom Ministarstvu obrane u Sofiji ministar Krstičević sastao se sa zamjenikom predsjednika Vlade i ministrom obrane Krasimirom Karakachanovim. Također, u sklopu posjeta Bugarskoj ministar Krstičevič susreo se sa zamjenikom predsjednika Vlade Republike Bugarske Tomislavom Donchevim i predsjednikom Odbora za obranu bugarskog Parlamenta Constantinom Popovim, gdje su potvrđeni prijateljski odnosi Hrvatske i Bugarske. 

...

Ovo je prvi službeni posjet hrvatskog ministra obrane Bugarskoj nakon petnaest godina. 

Ministri obrane Hrvatske i Bugarske, Krstičević i Karakachanov potvrdili su odličnu suradnju dviju zemalja, koje su članice NATO-a i Europske unije i dijele slična stajališta. Najavili su i potpisivanje novog Sporazuma o obrambenoj suradnji. 

Krstičević je izrazio zadovoljstvo posjetom istaknuvši kako su dragocjena iskustva predsjedanja Europskom unijom koje je Bugarska podijelila s Hrvatskom. "Predsjedanje Europskom unijom predstavlja za Hrvatsku veliku odgovornost i izazov te su u tijeku intenzivne pripreme za predsjedanje 2020. godine. Fokusirat ćemo se na jačanje suradnje Europske unije i NATO-a, daljnje napore EU u području jugoistočne Europe te na nastavak provedbe EU inicijativa", rekao je ministar. Također Krstičević je istaknuo kako mu je drago što je Bugarska tijekom svog predsjedanja bila vrlo angažirana u poticanju konstruktivne rasprave o proširenju EU i problematici jugoistoka Europe.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Ministar Karakachanov rekao je kako su Hrvatska i Bugarska prijateljske zemlje te istaknuo važnost zajedničke suradnje u području obrane i potpisivanja novog Sporazuma. 

U okviru Europske unije, Hrvatska i Bugarska zajedno sudjeluju u tri PESCO projekta: Vojna mobilnost, Logistička središta i Pomorski nadzor.

Vezano za suradnju u okviru NATO-a ministri su izrazili zadovoljstvo što će Hrvatska i Bugarska uz Sloveniju i Mađarsku sudjelovati u Multinacionalnom središtu za obuku helikopterskih posada za specijalne zračne snaga, koje će biti u Zemuniku. "Očekujemo da Zemunik postane novi NATO Centar izvrsnosti i da 2020. postigne punu operativnu sposobnost", istaknuo je Krstičević.

 

Bugarska

 

Razgovarali su o intenziviranju suradnje u području obrambenih industrija, vojne izobrazbe i ratnih mornarica. 

Ministar Krstičević uputio je bugarskom kolegi poziv za službeni posjet Hrvatskoj. 

Ministri su zaključili kako je važno da Bugarska i Hrvatska blisko surađuju jer nas veže ista regija i interes da ju razvijamo kao prostor stabilnosti, sigurnosti i suradnje. U sklopu posjeta Bugarskoj, ministar Krstičević sastao se i s ministrom unutarnjih poslova Republike Bugarske Mladenom Marinovim i nazočio demonstraciji sposobnosti Specijalne antiterorističke jedinice iz sastava bugarske policije.

 

Bugarska

Foto:  1. Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 267 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com