Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
SVIJET

"Formiranje Zajednice srpskih općina značilo bi formiranje Republike Srpske na Kosovu"
Thaci protiv formiranja Zajednice srpskih općina, ustrajava na carinama

 
Thaci

Novosti iz svijeta

 

 

Kosovski predsjednik Hashim Thaci poručio je u četvrtak da neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih općina, jer bi to, kako je ocijenio, značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu, prenijeli su prištinski mediji.

 

„Točno je da sam se ranije suglasio s formiranjem Zajednice srpskih općina, ali okolnosti su se promijenile i ne možemo to dopustiti u zamjenu za viznu liberalizaciju“, rekao je Thaci.

...

On je, kako prenosi prištinski list Zeri, istaknuo i da pristojbe na robu iz Srbije (I BiH) „moraju ostati na snazi“.

Thaci je ocijenio i da je Europska unija okrenula leđa Prištini jer ni poslije tri godine od davanja preporuke za viznu liberalizaciju, zemlje članice još nisu donijele odluku.

Formiranje ZSO na Kosovu obveza je Prištine preuzeta Briselskim sporazumom o normalizaciji odnosa s Beogradom, potpisanim u travnju 2013. pod pokroviteljtsvom EU i tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton, ali je prištinske vlasti nisu realizirale.

Tu činjenicu Beograd naglašava kao jednu od spornih točaka u odnosima i kao odsustvo volje da kosovske vlasti nastave dijalog, a krizu u pregovorima dodatno su pojačale jednostrano uvedene carinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije i BiH.

Povratak za pregovarački stol Beograd kategorički uvjetuje upravo ukidanjem carinskih pristojbi, ukazujući da tim trgovinskim ratom Priština krši regionalni ekonomski sporazum CEFTA te Sporazum o pridruživanju (SSP) potpisan s Bruxellesom.

S druge strane, Priština nastoji ishoditi obećanu viznu liberalizaciju kao preduvjet da pokaže dobru volju ukidanjem ili suspediranjem taksi, što su od kosovskih vlasti već tražili i EU i SAD.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 411 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr