Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SVIJET

Hrvatska i Portugal prvi put potpisale Sporazum o suradnji u području obrane

 
Krstičević
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sastao se  u srijedu, 10. srpnja 2019. godine u Lisabonu s ministrom nacionalne obrane Portugalske Republike Joãom Gomesom Cravinhom.

 

Tom prigodom, ministri obrane Hrvatske i Portugala u Lisabonu su potpisali Sporazum o suradnji u području obrane između Republike Hrvatske i Portugalske Republike. 

...

Ministri Krstičević i Cravinho izrazili su zadovoljstvo što su Hrvatska i Portugal prvi put potpisale Sporazum u području obrane koji daje pravni okvir za  buduću zajedničku suradnju.

Dogovorena je buduća suradnja u nekoliko područja i to u području domovinske sigurnosti i suradnje protupožarnih eskadrila, u području ratnih mornarica i vojne izobrazbe, u području obrambenih industrija i suradnje u okviru članstva u Europskoj uniji.

Ministar Krstičević predstavio je portugalskom ministru sustav domovinske sigurnosti u Hrvatskoj i hrvatsku strategiju u borbi protiv požara. Ministar Cravinho istaknuo je kako je Portugal zainteresiran za prijenos znanja i iskustava o uspostavi sustava domovinske sigurnosti.

“Hrvatska je donijela Strategiju nacionalne sigurnosti i uspostavili smo sustav domovinske sigurnosti kako bi bili učinkoviti u borbi s elementarnim nepogodama i sigurnosnim izazovima. Spremni smo s Portugalom podijeliti naša iskustva”, istaknuo je Krstičević.

Krstičević

- sadržaj se nastavlja -

„Imamo sličnu klimu i iskustva u borbi protiv požara. Hrvatska je 2013. godine pomagala Portugalu u gašenju požara, imamo sjajne pilote protupožarne eskadrile i u ovom području možemo”, zaključio je Krstičević.

U području suradnje ratnih mornarica i vojne izobrazbe ministri su dogovorili uspostavljanje buduće suradnje u području izobrazbe kadeta Vojnog pomorstva i portugalske Pomorske akademije.

Krstičević

Također, ministri su razgovarali o predsjedanju Europskom unijom, s obzirom da pred obje zemlje predstoji buduće predsjedanje EU, hrvatsko predsjedanje slijedi u prvoj polovici 2020. godine, a portugalsko u prvoj polovici 2021. godine.

Ministar Krstičević predstavio je kolegi ministru hrvatske prioritete za predsjedanje Europskom unijom, gdje će fokus  biti na nastavak provedbe postojećih inicijativa kao što su  PESCO, Europski obrambeni fond i Vojna pokretljivost, industrijsku dimenziju obrane, daljnje napore EU u području jugoistočne Europe i jačanje EU-NATO suradnje.

Ministri su se složili kako obje zemlje imaju brojne sličnosti i dijele slične vrijednosti kao članice Europske unije i NATO saveza. 

Na kraju sastanka, ministar Krstičević uputio je poziv portugalskom kolegi za službeni posjet Hrvatskoj.

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 229 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com