Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

SVIJET

Dodik "ekstremni srpski nacionalist" - najveća opasnost za BiH

 
Schwarz-Schilling
 

 

Novosti iz svijeta

 

 

Nakadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling otvoreno je pozvao na uklanjanje s dužnosti sadašnjeg predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika ističući kako je riječ o političaru koji zagovara raspad BiH i otvoreno krši ustav i zakone svoje zemlje te niječe strašne zločine.

 

U autorskom tekstu za Deutsche Welle (DW) Christian Schwarz-Schilling je iznio dramatičnu ocjenu kako je BiH pred raspadom zbog jačanja nacionalističkoh snaga koje sve više rade na njezinoj podjeli.

...

"Ako se Zapad i dalje bude zadovoljavao ulogom promatrača zemlja će se raspasti i to će imati teške posljedice za čitav zapadni Balkan, ali i za Europu", napisao je njemački političar koji je obnašao dužnost visokog predstavnika u BiH od 2006. do 2007. godine a prije toga je deset godina radio kao međunarodni posrednik za tu zemlju.

Najveću opasnost po opstanak BiH Schearz-Schilling vidi u osobama poput Dodika kojega naziva "ekstremnim srpskim nacionalistom".

Podsjeća na Dodike otvorene izjave kako se ne osjeća predsjednikom Bosne i Hercegovine jer ta država za njega zapravo i ne postoji kao i na to da Dodik blokira uspostavu Vijeća ministara osporavanjem njezina puta ka članstvu u NATO-u.

Zbog Dodikovih političkih igara ne zasjeda ni parlament BiH pa ta zemlja nije bila u stanju izabrati ni zastupnike koji će je predstavljati u parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i po tome će biti novi jedinstveni negativni primjer u cijeloj Europi, navodi Schwarz-Schilling.

Podsjetio je i na uvrede koje je Dodik izrekao na račun dosadašnje veleposlanice Njemačke u BiH Christiane Hohmann koju je optužio za "protusrpsko djelovanje" i odbio je primiti u oproštajni posjet.

Bivši visoki predstavnik podsjeća kako su sve ovo Dodikovi ispadu u samo nekoliko proteklih tjedana a na tragu su njegovih opetovanih istupa u kojima je dovodio u pitanje kako opstanak BiH tako i povijesne činjenice o zločinima poput srebreničkog.

"Dodik odavno tvrdi da se strašni genocid u Srebrenici, koji je nakon dugogodišnje istrage i kroz najviše sudske odluke potvrdio Međunarodni sud u Den Haagu, nije dogodio. Sada, na funkciji predsjednika BiH, Dodik na isti način tvrdi da genocida u Srebrenici nije bilo, što je provokacija ne samo za stanovnike BiH već i za međunarodnu zajednicu. U Njemačkoj i nekim drugim zemljama nijekanje zločina je kažnjivo kazneno djelo. Kada će se tako nešto dogoditi u BiH? Kada će tamo biti povučene pravne konzekvence i kada će doći do opoziva jednog ovakvog predsjednika?", upitao je Schwarz-Schilling.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz svijeta

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 218 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com