Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Bio je najstariji HOS-ovac u Vukovaru
Na današnji dan poginuo Mladen Armstrong Grof
 
Mladen Armstrong Grof
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Mladen Armstron Grof bio je velikogorički pravaš koji se na vukovarskoj bojišnici pojavio kao čovjek s visokom naobrazbom i već osnovanom obitelji.

 

Njegovi suborci iz HOS-a u čijem su sastavu bili uglavnom stariji punoljetnici, s razlogom su se pitali zbog čega je Grof ostavio udobnost svog obiteljskog života i priključio se obrani najteže napadanog grada u Hrvatskoj.

...

Da je Mladen Armstrong Grof bio spreman i umrijeti za hrvatsku neovisnost, obistinilo se na današnji dan, 28. listopada 1991. godine kada je poginuo.

Grofov život ugasio je geler koji ga je pogodio točno u rub šljema. Zanimljivo je da je Grof jedini među njima nosio šljem, pa je ovaj pogodak znakovito sudbinski. Neovisno o načinu pogibije, njegova je smrt potpuno šokirala mlade suborce koji su ga, boreći se na vukovarskom Sajmištu, tretirali kao oca.

Rana ispod šljema i brza smrt

“Znam da je imao završen fakultet i da je mogao biti u nekom stožeru, ali jednostavno bio je tu sa nama… U Vukovaru, na prvoj crti, Sajmište… Bio je u paklu i toga dana. Granate, granate i po tko zna koji put proklete granate, snajperi, tenkovi, meci. Sve mi je teže prisjećati se ovakvih stvari. Grofa pogađa geler u donji dio vrata… Velika rana ispod šljema i ramena, brza smrt i na kraju… Odlazi tijelo pokojnog Grofa, a s njim odlazi i dio nas”, svjedočio je njegov suborac Viktorin Jurić – Paša.

Zanimljivo je da je “Odbor za imenovanja naselja, trgova i ulica” grada Velike Gorice u dva navrata odbio prijedlog da se jedna tamošnja ulica imenuje po ovom velikom heroju Vukovara uz obrazloženje kako je riječ o “političkom prijedlogu obzirom da u Velikoj Gorici postoji ‘Ogranak Hrvatske stranke prava – Mladen Armstrong Grof’”

 
 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Viktorin Jurić-Paša

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 562 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com