Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

Obuka za podizanje sposobnosti
Pričuvni vojnici HV-a vrlo motivirani
 
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Ministar obrane Mario Banožić posjetio je pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji se nalaze na redovnom, planskom godišnjem uvježbavanju razvrstane pričuve na vojnom poligonu “Josip Markić” kod Knina.

 

Riječ je o obuci pripadnika razvrstane pričuve iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 5. pješačke pukovnije, koja se provodi radi podizanja sposobnosti za izvršenje dodijeljene misije.

...

Pričuvnici se osposobljavaju za provedbu procedura i zadaća među kojima su i one za pomoć civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.

Ministar vrlo zadovoljan

Ministar Banožić izrazio je zadovoljstvo motiviranošću pričuvnika i istaknuo je kako je njihovo obučavanje jedna u nizu sustavnih zadaća kojima se osnažuju znanja i sposobnosti koje su pripadnici stekli ili u Domovinskom ratu, u djelatnoj vojnoj službi ili na služenju vojnog roka.

“Vi ste dio Hrvatske vojske, zajedno s vašim kolegicama i kolegama iz djelatnog sastava jamac ste sigurnosti naše domovine. Ne dvojim da u vama živi pobjednički duh koji nas je vodio do povijesnih pobjeda. Vrijeme na ovoj aktivnosti vrijeme je darovano našoj sigurnosti, budućnosti naših najmilijih”, poručio je Banožić.

U okviru obuke na vojnom poligonu „Josip Markić“ kod Knina i na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj provodi se uvježbavanje pričuvnika u temeljnim i specijalističkim vojnim vještinama i zadaćama poput rukovanja i gađanja osobnim i skupnim naoružanjem. Također, uvježbavanje u provedbi taktika, tehnika i procedura vezanih uz kretanje, komuniciranje, reagiranje te provedbu različitih vrsta taktičkih aktivnosti na razini desetina-vod-satnija.

Pričuvnici koji spadaju u zapovjedni kadar osposobljavaju se u području procesa donošenja vojne odluke te u procedurama vođenja postrojbe. Kao kruna obuke, provode se bojeva gađanja jurišnom puškom VHS, strojnicom 12,7 mm, ručnim raketnim bacačem (RPG), minobacačem 60 mm i haubicom 122 mm D30.

Obuku provode pripadnici djelatnih jezgri pješačkih pukovnija, instruktori iz sastava djelatnih postrojbi HKoV-a te djelatni dočasnici i časnici iz zapovjedništava postrojbi borbene potpore.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. MORH / F. Klen

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Vezani naslovi

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 181 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com