Open menu

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

"Tko je prešutio najveće heroje ove ratne operacije?"
KOMENTAR: Dokumentarni film o operaciji 'Zima 94.'
Zima '94.
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

 

Udruga veterana 4. gardijske brigade zajedno sa ostalim članicama Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi, 18. prosinca 2019. je u Splitu pretpremijerno pokazala dokumentarni film ‘Zima 94’, koji će se ovoga vikenda prikazati i na HRT-u.

 

HRT je, naime, dio koprodukcijskog tima ovoga filma koji je nastao po želji Zbora udruga hrvatskih gardijskih postrojbi, a koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva branitelja.

...

Konačno film o majci svih akcija, ali loš?

Dokumentarni film istražuje i rekonstruira tijek istoimene poznate vojne akcije u Domovinskom ratu koja se odvijala se u ekstremnim zimskim vremenskim uvjetima, po visokom snijegu, slaboj vidljivosti, snježnoj oluji i temperaturama nižim od -20 Celzijevih stupnjeva, od 29. studenog do 24. prosinca 1994. na području Livanjskog polja i planine Dinare.

Ta akcija je u povijest ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i upravo zbog toga ovaj film u svoj fokus stavlja vojnike iz svih postrojbi koje su sudjelovale u akciji, čijim nadljudskim naporima su ovladani neprohodni planinski visovi Dinare, čime je sačuvana presudna bihaćka enklava u dramatičnim trenucima Domovinskog rata i rata u BiH, i čime su stvoreni uvjeti za pripremu i provedbu operacije Oluja.

No, nakon pogledane pretpremijere, mnogi su sudionici ove akcije ostali zatečeni. Pitaju se, tko je radio ovaj film, je li moguće da je ovakva priča dana u ruke mladim ljudima koji u vrijeme ove akcije nisu bili niti rođeni te je li ovaj dokumentarni film prije posljednje klape pogledao itko relevantan?

“U 52 minute filma niti jednom nije spomenut Andrija Matijaš Pauk, čovjek koji je vodio operaciju. Niti jednom. Heroj koji je poginuo praktički ‘nakon rata’, poslije Oluje, čovjek koji se i u ovoj iznimno zahtjevnoj vojnoj operaciji pokazao kao pravi profesionalnac – potpuno je prešućen u filmu. Želim vjerovati da film nije radio netko zloban, nego da je dospio u ruke neupućenom laiku”, požalio se našem portalu jedan sudionik ove akcije.

 

Operacija Zima 94

 

Sve bitno – prešućeno?

Osim toga, tvrdi, također niti jedno nije spomenut Ante Gotovina!

“Zna se njegov udio u akciji i zna se da se pojavljuje na svakoj obljetnici Zime ’94. Kako im je to promaklo i je li namjerno prešućen, ne znam”, dodao je.

Mnogi se čude što u ovom filmu nije korišten IT (izvorni ton), iako je bio dostupan. Pokazivanje slike bez izvornog  tona, primjerice tenka, tretira se kao amaterski snimak i ukazuje na redateljsku površnost.

Film je, tvrde branitelji koji su ga pogledali, prešutio i jednu od najdramatičnijih situacija koje su se tada dogodile na Dinari, a koje je  kamerom uspio zabilježiti tadašnji HRT-ov snimatelj Petar Malbaša. Riječ je o živom štitu civila iz Banja Luke koje su na vrh Dinare doveli četnici kako bi im kopali rovove. Dio koji je preživio studen i borbu, spas je našao na strani hrvatskih branitelja koji su ih odveli na sigurno sa snježne planine, a Malbaša je naknadno sve smontirao u odličan film koji možete pogledati OVDJE.

 

Je li ovaj dokumentarni film uistinu “podbacio” ili je samo riječ o kritici sudionika koji su očekivali više detalja, vidjet ćemo već ovog vikenda na HRT-u.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. DPCM/Udruga veterana 4. gardijske brigade

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 257 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com