Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Piše: Snježana Vučković

JNA ostavila minirano skladište i poruku: ‘Vratit ćemo se’
ODLAZAK 13. KORPUSA IZ RIJEKE!
 
ODLAZAK 13. KORPUSA IZ RIJEKE!
 

 

Piše: Snježana Vučković

 

Na području Rijeke i okolice bio je stacioniran 13. korpus JNA kojim je zapovijedao general Marijan Čad, Slovenac jugoslavenskih uvjerenja, blizak generalu JNA Veljku Kadijeviću.

 

Predajom vojarne na Trsatu i Komande korpusa, 9. prosinca završen je sporazumni proces izvlačenja, pa je tako rijeku napustio i posljednji konvoj JNA.

Hrvatskoj strani ostavljeno je i skladište goriva, no predsjednik opatijskog Kriznog štaba Ranko Štefan opisao je loše postupke majora Albina Smrkea koji je, između ostalog, ostavio hrvatskim vlastima minirano skladište goriva u Šapjanama.

 

Prijeteće poruke na odlasku

Napuštajući prostorije trsatske vojarne pripadnici JNA ispisali su poruke “Opet dolazimo! Velika Srbija – JNA”. U preuzetim objektima ostale su i mine, a po navodu načelnika inženjerije Zdravka Turka, čak 10.000 minsko-eksplozivnih sredstava trebalo je pregledati i ukloniti, ili dati na daljnju uporabu.

Kad je JNA počela s blokadama u Rijeci, kompletne pregovore s Čadom preuzeli su Slavko Linić, Damir Vrhovnik i Šime Radulić. Polovicom rujna Rijeka je došla do određene količine oružja. Naime, postrojbe TO-a izvlačile su ga iz skladišta pa je od 18 kamiona na izlazu Orehovica na putu skrenulo 16 unatoč kontrolama Vojne policije JNA.

 

Prijetnja zloglasnog generala

Dana 7. studenog, oko 22 sata uvečer, dolazi šifrirana poruka iz Beograda: “iz svih raspoloživih sredstava tući po Rijeci, razoriti vitalne objekte i uništiti i zapaliti sva skladišta te se povezati s JNA i srpskim snagama u Lici. Odmazda nad Rijekom morala se izvršiti do dva sata ujutro 9. studenog.” Tu naredbu je potpisao zloglasni general JNA Blagoje Adžić.

Do podne 8. studenog bio je postignut dogovor i pregovori su krenuli. Čad je tražio da jedinice 13. korpusa JNA iznesu iz RH sve naoružanje iz kasarni Klana, Trsat i Katarina, a ostavili bi naoružanje u Dragi i Liscu, kao i svu količinu goriva u Šapjanama. Istoga dana potpisan je protokol o odlasku 13. korpusa iz Rijeke. Sporazum su potpisali Čad uime JNA, Rudolf uime Vlade RH i jedan danski europski promatrač. Zadnji konvoj JNA iz Rijeke je izišao je na današnji dan.

 
 
 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

 

Photo: 1. Dnevno

 

komentar2

 

Autor: Snježana Vučković

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

 

 

 

Snježana Vučković

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 269 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com