Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 PRESS

PRENOSIMO

Jačanje suradnje između EU-a i NATO-a

Ministar Krstičević na sastanku ministara obrane EU

 

Ministar Krstičević

 

 

PRESS

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je jučer, 18. svibnja 2017. u Bruxellesu na sastanku ministara obrane Europske unije.

 

Središnje teme sastanka bile su provedba Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane te jačanje suradnje između EU-a i NATO-a. Sastanku je prethodio Upravljački odbor Europske obrambene agencije.

...

Razmatrajući napredak provedbe Globalne strategije EU ministri su pozdravili dosad poduzete aktivnosti, ali su također naglasili da je za realizaciju zadanih ciljeva potrebno uložiti daljnje napore kako bi navedene inicijative dovele do željenih rezultata. U tu svrhu usvojeni su Zaključci o provedbi Globalne strategije u području sigurnosti i obrane, sa smjernicama za daljnje djelovanje. Jedan od važnih segmenata provedbe Globalne strategije obrane je i jačanje suradnje između EU i NATO-a. Zaključeno je, kako je određeni napredak postignut, ali kako je isti zasad ograničen na nekoliko područja te je u tom smislu potrebno dalje raditi na operacionalizaciji suradnje. 

Govoreći o napretku provedbe Globalne strategije u području sigurnosti i obrane ministar Krstičević je naglasio važnost djelovanja utemeljenog na dodanoj vrijednosti te autonomiji država članica kod donošenja odluka. Ministar je istaknuo kako Koncept stalne strukturirane suradnje može predstavljati dobar mogući smjer osnaživanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike. Po pitanju Koordiniranog godišnjeg pregleda obrane ministar je rekao kako isti predstavlja dobar temelj za utvrđivanje ključnih obrambenih sposobnosti država članica EU-a, kao i za poticanje i jačanje koordinirane suradnje država članica u području obrambenog planiranja. Republika Hrvatska načelno pozdravlja Europski obrambeni akcijski plan te njegovu inicijativu za uspostavu Europskog obrambenog fonda koji bi kroz svoja dva okvira (istraživački okvir i okvir za razvoj sposobnosti) trebao državama članicama omogućiti provođenje i financiranje projekata usmjerenih na razvoj sposobnosti. 

Ministar Krstičević je pozdravio dosad ostvareni napredak u području jačanja suradnje EU-a i NATO-a te potaknuo daljnji rad na pitanjima suočavanja s hibridnim i kibernetičkim prijetnjama, održavanju koordiniranih i paralelnih vježbi, jačanju otpornosti i izgradnji sposobnosti partnera. Pritom je posebno naglasio potrebu da EU i NATO ostanu što više fokusirani na područje Jugoistočne Europe, imajući u vidu zabrinjavajuću političku i sigurnosnu situaciju. Ministar je naglasio kako Republika Hrvatska podržava rad na razvoju sustavne i dugoročne suradnje u razvoju obrambenih sposobnosti EU-a te u tom kontekstu podržava aktivnosti Europske obrambene agencije usmjerene na pronalazak odgovarajućih modela za uspostavu i provedbu dogovorenih aktivnosti.

U okviru sastanka održana je i zajednička sjednica ministara obrane i unutarnjih poslova na temu borbe protiv terorizma. Ministri su razmotrili postojeće modele suradnje kad je riječ o razmjeni informacija na razini relevantnih tijela, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini. Složili su se kako je učinkovita i pravovremena razmjena informacija izuzetno važan element borbe protiv terorizma te kako je u tom kontekstu potrebno uložiti daljnje napore u pronalaženje odgovarajućeg modela suradnje, utemeljenog na pravnim okvirima, ali i međusobnom povjerenju svih aktera.

Ministar Krstičević sastao se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, s kojim je razgovarao o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u NATO operacijama te pripremama za sudjelovanje u konceptu ojačane prednje prisutnosti NATO-a (eFP - enhanced Forward Presence) u Republici Litvi i Republici Poljskoj.
Također, uputio je poziv glavnom tajniku NATO-a za posjet Republici Hrvatskoj.

Tijekom svog posjeta Bruxellesu, ministar se susreo i s Visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Federicom Mogherini, koja je najavila i skorašnji posjet Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

 

foto: morh

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Autor: UCM

Izvor: morh.hr

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 434 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com