Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

PRENOSIMO

Hvalimo i slavimo Boga, sveti Ante je pravi uzor u tome

"PRIĐI K NAMA ANTE SVETI!"

 

Procesija Vinjani Gornji - sv. Ante

 

 

PRESS

 

U utorak, 13. lipnja 2017. u Župi Vinjani je proslavljen blagdan sveca cijelog svijeta - sv. Ante.

 

Kao i obično od ranih jutarnjih sati kolone hodočasnika iz cijele Imotske krajine i Hercegovine pristizale su u vinjansko svetište. Crkva je već od 4 sata bila prepuna. Rijeka hodočasnika neprekidno se slijevala obilazeći oko kipa Sveca upućujući Mu u tišini svoje prošnje i zahvale.

...

Prvu svetu misu u 5 sati i ove godine predvodio je fra Zoran Kutleša, župni vikar u Imotskom. Ova sveta misa služena je u Vrtu svetog Ante. Mješoviti zbor Župe Vinjani pod vodstvom s. Terezine predvodio je pjevanje. Nakon ove mise u crkvi su služene svete mise u 6, 7, 8 i 9 sati.

Središnje misno slavlje u Vrtu svetog Ante u 10:30 sati kojem je prethodila procesija oko groblja predvodio je fra Jozo Grbavac, donedavni ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinu, a sada pripomoć u župi Podbablje s rezidencijom u franjevačkom samostanu u Imotskom uz koncelebraciju fra Kristiana Stipanovića, imotskog gvardijana, dekana i župnika i fra Denisa Šimunovića, župnika Župe Vinjani. I na ovoj svetoj misi pjevanje je predvodio župni zbor.

 

 

Fra Jozo je u svojoj propovijedi ponajprije opisao život sv. Ante, čovjeka koji je poznavao, volio i propovijedao Riječ Božju, bio jedan od najvećih apostola Isusa Krista i njegova evanđelja.

Sveti Ante je svetac koji je najbrže proglašen svetim - samo jedanaest mjeseci nakon svoje smrti. Svetac koji je poznat diljem svijeta, svetac kojemu se utječe najveći broj katolika, ali nije rijetkost da ga štuju i pravoslavci i muslimani. U njegovoj bazilici u Padovi među relikvijama iza glavnog oltara središnje mjesto u zlatnom relikvijaru zauzima jezik sv. Ante. Jezik koji je evanđeoski govorio, evanđeoski propovijedao.

 

Zatim se fra Jozo osvrnuo na jezike puka Imotske krajine, puka koji se pokazao hrabrim kad je najviše trebalo, ali i puka koji je slab kad najmanje treba, puka koji iznimno štuje Boga i sv. Antu, a isto tako u svako vrijeme i na svakom mjestu nagrđuje Boga svojom psovkom. Danas je potrebno moliti da vjernici svojim jezikom nastoje hvaliti i slaviti Boga, sveti Ante je pravi uzor u tome, a njegov zagovor neka nas prati na tom putu.

 

Svetu misu i procesiju u 18:30 predvodio je vinjanski župnik fra Denis Šimunović. I ova sveta misa koja se još naziva „dječja misa“ služena je u Vrtu sv. Ante, a okupila je mnoštvo djece i njihovih roditelja. Dječji zbor Župe Vinjani pod ravnanjem s. Terezine predvodio je pjevanje.

Nakon mise obavljen je blagoslov djece, trudnica i ljiljana.

Foto: Fb/Vinjani Gornji - Imotski

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Priredio: UCM

Izvor: Fb/Vinjani Gornji - Imotski

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 187 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr