Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Prenosimo - Crne MmbePRESS

PRENOSIMO

Komisija presudila u korist Hrvatske, Slovenci nezadovoljni

Europska komisija donijela akt o teranu u korist hrvatskih vinara

 

Vino Teran

 

 

Europska komisija prihvatila je delegirani akt kojim se hrvatskim vinarima iz Istre priznaje pravo da unatoč prosvjedima Slovenije svoje vino koje proizvode iz grožđa sorte teran prodaju pod nazivom "Hrvatska Istra - teran", a akt bi mogao biti objavljen početkom idućeg tjedna, javila je Slovenska tiskovna agencija STA koja je u posjedu nacrta te odluke.


Delegiranim se aktom za to istarsko vino prihvaća izuzetak od zaštite za vino istog imena iz Slovenije koje je ta zemlja zaštitila oznakom geografskog podrijetla, ali se u aktu navode specifični i detaljni zahtjevi koje će hrvatski vinari pri prodaji tog vina morati poštivati, navodi slovenska tiskovna agencija.

Na naljepnicama i oznakama Hrvatska Istra - teran oba će dijela naziva za hrvatsko vino što ga je predložila Europska komisija morati biti u istom vidnom polju, s time da će riječ 'teran' biti ispisana manjim slovima nego prvi dio naziva (Hrvatska Istra), navodi slovenska agencija. Prema izvorima koje navode slovenski mediji, delegirani akt o hrvatskom teranu mogao bi biti objavljen već u ponedjeljak. 


Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i ovih su dana oko pitanja terana navodili da je Europska komisija u tom slučaju popustila Hrvatskoj na štetu Slovenije, te da je postupak donošenja delegiranog akta bio netransparentan, a nisu isključili niti tužbu protiv Europske komisije po tom pitanju jer tvrde da je djelovala netransparentno u slovensko-hrvatskom vinskom sporu.

 

foto: 1. HRT

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Autor: UCM

Izvor:HRT

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 412 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com